Zašto je mokraća žute boje?
Autor Martina Mavrović 23.5.2012. ( 17044 pročitano ) Članci istog autora

Uzorak urina (Foto: commons.wikimedia)Mokraća ili urin je sterilni (u njemu nema bakterija) tekući nusprodukt našeg tijela. Stvara se u bubrezima, sakuplja u mokraćnom mjehuru i izlučuje kroz mokraćovod ili uretru. Najveći dio mokraće čini voda, koja sa sobom odnosi razne otrovne tvari iz tijela. Možemo naći i ureu, molekulu po kojoj je mokraća (urin!) dobila ime. Urea sadrži puno dušika, kojeg je također potrebno iznjeti van iz tijela. Tu još ima i nekih soli i minerala, ali sve su te molekule bezbojne. Što to zapravo daje mokraći njenu prepoznatljivu žutu boju?U Srednjem se vijeku smatralo da žuta boja mokraće potječe od zlata koje se u njemu nalazi. Takvo razmišljanje je dovelo do brojnih, i vjerojatno vrlo neugodnih pokušaja izoliranja zlata iz mokraće, međutim to nikome do sada još nije uspjelo.

Ako želimo saznati istinu o boji mokraće, morat ćemo otići uzvodno od mokraćovoda, preko bubrega sve do krvnih žilica i krvotoka koji se u njemu nalaze. Tu se skrivaju uzročnici žute boje, nama poznatiji kao crvene krvne stanice ili eritrociti. Crvene krvne stanice su zaslužne za dovođenje kisika do svih stanica u tijelu, i to im omogućuje upravo njihova crvena boja. Ona potječe od molekule hemoglobina, koja u sebi sadrži željezo pomoću kojega prenosi kisik.

Crvene krvne stanice, kao i sve ostale stanice u tijelu, imaju svoj životni vijek i on iznosi 100-120 dana. Kako crvene krvne stanice stare, njihova se stanična membrana mijenja i postaju podložne razgradnji. To se najčešće događa u jetri. Kada je crvena krvna stanica dovoljno stara, stanična membrana joj puca i razgradi se. Molekula hemoglobina, zaslužna za prijenos kisika, u tom se procesu  raspada na željezo i bilirubin. Upravo taj protein bilirubin je glavna molekula koja daje žutu boju mokraći! Ali kako dođe iz jetre u našu wc školjku?

Mokraćni sustav (Foto: commons.wikimedia) Mokraćni sustav

Bilirubin iz crvenih krvnih stanica dalje se povezuje s još nekim molekulama u jetri  i izlučuje se kao žuč u tanko crijevo. Žuč sudjeluje u razgradnji i probavi masnih tvari koje pojedemo. Bakterije u  tankom crijevu dodatno razgrađuju bilirubin na urobilin i sterkobilin. Sterkobilin ostaje u crijevu gdje daje smeđu boju izmetu, dok urobilin putuje do bubrega. Tu se oksidira, tj. otpušta svoje elektrone i postaje žute boje. Zatim se izlučuje skupa s mokraćom, dajući joj žuto obojenje.

 Bilirubin neće obojiti samo mokraću. Daje boju već spomentuom izmetu, ali i našim modricama. Povećana količina bilirubina u našem tijelu zove se hiperbilirubinemija, a mi je vidimo kao žuticu.

Ako je mokraća neke druge boje, to može biti znak ozbiljnih medicinskih tegoba. Tamnosmeđa mokraća može ukazivati na bolesti jetre, zelena ili plava može biti posljedica infekcije, dok crvena boja može označavati ozljedu bubrega ili mokraćovoda.

Ocjena: 9.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekološki i etičan način prehrane
12.12.2014. - Iz pogrešaka se (brzo) uči!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema više čišćenja?
30.8.2013. - Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.