Mama, to mi pričaš od kada sam fetus!
Autor Kristina Duvnjak 29.1.2013. ( 3583 pročitano ) Članci istog autora

Novorođenče (Foto: FreeDigitalPhotos.net)

Novorođenčad jede, spava, plače te piški i kaki. Ovako izgleda svakodnevica svake bebe pridošlice na ovaj naš svijet. No, nije sve baš tako jednostavno. Iako znamo da cijeloga života učimo, čini se da to učenje počinje i prije no što smo mislili, čak i prije našeg rođenja. O čemu se točno radi, saznaj u novom Biotekinom članku.Jeste li znali da 10 tjedana prije rođenja možemo čuti zvukove izvan majčine maternice? Doduše, ne možemo razaznati mnogo nego samo ritam i glasnoću nečijeg glasa.

Psihologinja Christine Moon sa Sveučilišta Tacoma u SAD-u sljedeći mjesec objavit će istraživanje u kojem će predstaviti dokaze kako već fetus može početi učiti materinji jezik. Naime, prema ovom istraživanju novorođenčad se ponaša drugačije kada čuje zvukove koji dolaze iz njihovog jezika naspram zvukova  samoglasnika koji dolaze iz drugog jezika.

Znanstvenici su to otkrili uz pomoć posebnih duda varalica koje su spojili s računalima. Ispitali su svoje pretpostavke na 80 beba; 40 Amerikanaca i 40 malih Šveđana starih između 7 i 75 sati. Pored svake bebe bile su slušalice, a kad bi beba počela cuclati dudu, pokrenuo bi se računalni program koji je slao zvukove različitih samoglasnika u slušalice.

Bebe su slušale 17 zvukova samoglasnika karakterističnih za engleski (npr.“fee”) i švedski jezik (npr.“yeh”). Ako je beba prestala cuclati dudu na sekundu tada je prestalo i odašiljanje zvuka što je računalo zabilježilo.

Mali Amerikanci su nastavili cuclati dudu kad su čuli karakteristične švedske zvukove samoglasnika u odnosu na to kada su čuli engleske zvukove pri čemu su prestali cuclati dudu. Šveđani su se isto ponašali: nastavili cuclati na američke zvukove samoglasnika, a prestali na švedske zvukove samoglasnika.

Znanstvenici objašnjavaju da su bebe prestale cuclati dudu zato da bi mogle obratiti pozornost na zvukove koji su došli na materinjem jeziku, tj. od njihovih roditelja jer im je taj zvuk poznat i možda jako važan u tom trenutku. Bebe su mogle prepoznati koji zvukovi samoglasnika pripadaju jeziku kojeg već tada prepoznaju! Nije li to nevjerojatno?!

Baš bi bilo super kad bismo se toga razdoblja mogli sjećati...

Izvor:

  http://www.sciencenewsforkids.org/201 ... ng-language-before-birth/

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekološki i etičan način prehrane
12.12.2014. - Iz pogrešaka se (brzo) uči!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema više čišćenja?
30.8.2013. - Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.