Kad ti je u mozgu partija tenisa
Autor Kristina Duvnjak 20.3.2013. ( 3354 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Tenis (Foto: FreeDigitalPhotos)Teško je biti tinejd┼żer. Sigurno ste se puno puta našli u situaciji kada ste razmišljali ho─çete li u nekoj situaciji riskirati ili ne, ho─çete li poslušati roditelje, prijatelje ili sebe. Za tinejd┼żere je poznato da su vrlo samosvjesni te impulzivniji u odnosu na odrasle osobe. No, sve navedeno posljedica je zapravo mozga koji još uvijek raste i razvija se. Ovim ─Źlankom otkrivamo vam dio tajni vašeg tinejd┼żerskog mozga koje ─çe vam, nadamo se, pomo─çi da bolje razumijete svoj mozak, a onda i svoje postupke.Tinejd┼żeri vole ispitivati svoje granice, a znanstvenici smatraju kako je ovo nu┼żna faza u razvoju tinejd┼żerskog mozga u kojem tinejd┼żeri tra┼że na─Źin kako do┼żivjeti svijet na svoj na─Źin. Ovo nije svojstveno samo ─Źovjeku. Tako je, primjerice, vidljivo i kod miševa da se mladi dr┼że uz svoju majku, a kako rastu to su znati┼żeljniji i ┼żele se odvojiti od majke „razmišljaju─çi“ na na─Źin: “Idem malo provjeriti što ima okolo.” 

MRI (Foto: Flickr)Ovakve promjene odvijaju se i u mozgu tinejd┼żera, a što se to─Źno doga─Ĺa s mozgom u tom razdoblju znanstvenici otkrivaju tako da odre─Ĺenim ure─Ĺajima skeniraju mozak dok ispitanici razmišljaju, u─Źe ili donose neke odluke u rizi─Źnim situacijama. Ure─Ĺaj se zove magnetska rezonancija (MRI, fotografija lijevo) i njime se dobivaju slike mozga (u ovom slu─Źaju). Tako je Eveline Crone, psihologinja iz Nizozemske, provela ovakvo bezbolno i sigurno istra┼żivanje u kojem su ispitanici samo trebali le─çi i igrati igrice nalik onima u kasinu. Dakle, u znanstvene svrhe dopušteno je i kockati. Tko ┼żeli sudjelovati? Bit igrica je bilo vidjeti ho─çe li tinejd┼żeri prihvatiti ili odbiti primamljivu ponudu, a neke od tih odluka bile su nagra─Ĺivane novcem ili nekom finom hranom. Za to vrijeme znanstvenica Crone i njezini suradnici promatrali su koji je dio mozga najaktivniji što se mo┼że zapaziti prema tome koliko neko podru─Źje mozga koristi kisik. Aktivni dijelovi mozga koriste puno kisika.

Najsretniji u tinejd┼żerskim vremenima?


Tijekom testova primijetili su kako su neki dijelovi mozga aktivniji kod tinejd┼żera nego kod djece i odraslih. Ova regija je poznata kao „centar za nagradu“ (ventral striatum) i odgovorna je za ponavljanje ponašanja koja nam donose sre─çu, zadovoljstvo, ugodu. Razlog tome je hormon dopamin koji se izlu─Źuje u takvim situacijama i „tjera“ nas da i idu─çi puta postupimo na na─Źin koji donosi zadovoljstvo. Npr. kad napravite nešto dobro, netko vas pohvali i u vama se javlja osje─çaj zadovoljstva. Sljede─çi puta ponovit ─çete to zbog tog dobrog osje─çaja.

Zanimljivo je da su razine dopamina najve─çe u tinejd┼żerskoj dobi pa je upravo osje─çaj zadovoljstva i sre─çe kod njih najintenzivniji zbog ─Źega su ─Źesto skloni udovoljavati impulzivnim ┼żeljama. U biti, tinejd┼żerima je ve─çi izazov dobro odlu─Źiti jer su im razine dopamina ve─çe, a to ih onda tjera da ─Źeš─çe riskiraju za razliku od odraslih. Ventral striatum je podru─Źje koje je aktivnije kod svakog ─Źovjeka koji se nalazi pred nekom dvojbenom situacijom. Ali, ─Źini se kako je ova regija mozga “glasnija” kod mladih izme─Ĺu 13 i 17 godina nego u bilo kojoj drugoj dobi ljudskog razvoja.

No, pri─Źa se malo komplicira. Ako je sve pod utjecajem ove regije to zna─Źi da bi uvijek ─Źinili sve što donosi zadovoljstvo i sre─çu, odnosno, uvijek bi postupali emotivno. Ali to nije tako. Nekad treba uklju─Źiti mozak!


Prefrontalni korteks vs. ventral striatum


Pod “mozak” u ovom slu─Źaju mislimo na dio koji se zove prefrontalni korteks, a nalazi se odmah iza ─Źela. On je gazda kojeg svi slušaju. Dirigent, vo─Ĺa povorke, glavni lola u selu, gradona─Źelnik, predsjednik. Nare─Ĺuje ostalima i o─Źekuje njihovu punu suradnju (“nek' institucije rade svoj posao!”). Takav je taj prefrontalni korteks. ─îak i vrti─çka djeca slušaju svoj prefrontalni korteks, a njegova mogu─çnost da zapovijeda pove─çava se s godinama.

Tako se u tinejd┼żerskom mozgu odvija borba, pravi teniski me─Ź izme─Ĺu prefontalnog korteksa koji je još uvijek nedovoljno razvijen i ventral striatuma koji “donosi sre─çu”. Naravno, to ne zna─Źi da tinejd┼żeri ne mogu donositi dobre odluke,  ali kad moraju brzo odlu─Źiti u ovoj borbi zna pobijediti ventral striatum jer ne mogu odoljeti “nagradnom osje─çaju” što onda mo┼że dovesti do loših odluka.

Zbog toga se ─Źesto tinejd┼żerima zna spo─Źitnuti da ne koriste mozak, što je krivo jer zapravo ne koriste pravi dio mozga. Šalim se, naravno. Ali, nije ovo nikakva pogreška nego znanstvenik B.J. Casey objašnjava kako je ovo na neki na─Źin evolucijska prilagodba kojoj je cilj posti─çi neovisnost, odnosno, osigurati da pojedinac napusti roditeljsko gnijezdo i da se pobrine negdje drugdje svinuti svoje. Upravo kada postanemo neovisan i stabilan ─Źlan društva, smatra se da smo izašli iz adolescentnog vremena.

Povla─Źenje konopca - tko pobje─Ĺuje?


Povla─Źenje konopca (Foto: FreeDigitalPhotos)No, zaostajanje u razvoju prefrontalnog korteksa ima zna─Źajnu evolucijsku ulogu jer taj dio mozga u─Źi ostale dijelove kako svijet funkcionira. To zna─Źi da taj dio mozga onda ne bi smio biti previše strog ili ograni─Źavaju─çi jer bi trebao ostati otvoren za u─Źenje što se, u svakom pogledu, najintenzivnije i doga─Ĺa upravo u tinejd┼żerskoj dobi. S druge strane to u─Źenje ima za posljedicu da takav još uvijek nedovoljno razvijen racionalan, prefrontalni korteks nije još uvijek “gazda” pa se onda nekad doga─Ĺaju pogreške jer pobje─Ĺuje “centar za nagradu”.

Kao što vidite, teška je to i svakodnevna borba u tinejd┼żerskom ┼żivotu u kojem je teško odoljeti emocijama, ┼żeljama ili utjecaju prijatelja. No, kad se na─Ĺete u situacijama kada treba donijeti va┼żnu odluku sjetite se teniskog me─Źa koji se trenuta─Źno odvija u vašem mozgu. Kao pravi sudac, pokušajte objektivno sagledati situaciju i odlu─Źiti kojem tenisa─Źu ─çete re─çi: gem, set, me─Ź.

Izvori:

http://www.sciencenewsforkids.org/2012/10/the-teenage-brain/

http://www.ted.com/talks/sarah_jayne_ ... the_adolescent_brain.html

 

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka


Ostali ─Źlanci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekolo┼íki i eti─Źan na─Źin prehrane
12.12.2014. - Iz pogre┼íaka se (brzo) u─Źi!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema vi┼íe ─Źi┼í─çenja?
30.8.2013. - Za┼íto je tinejd┼żerima ujutro te┼íko ustati iz kreveta?

Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica