Znanstvenici "popravili" bolestan bubreg
Autor Kristina Duvnjak 16.5.2013. ( 2839 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Sretna doktorica (Foto: FreeDigitalPhotos)

Svakog dana na našoj kugli zemaljskoj odvija se tisu─çe razli─Źitih znanstvenih istra┼żivanja na svim mogu─çim poljima znanosti kojih biste se sada uspjeli sjetiti. Nekada je teško razumjeti što nam sva ta istra┼żivanja donose, pogotovo jer sve ─Źeš─çe znaju zvu─Źati kao kakav zaplet SF filma. Donosimo vam jedno takvo, provjerite!U Hrvatskoj se godišnje izvede oko 200 transplantacija bubrega, a na njega se prosje─Źno ─Źeka oko dvije godine. Jako je teško do─çi do novog bubrega jer ga zdrava osoba mora donirati (dati) ili ga se mo┼że dobiti od osobe koja je umrla, pri ─Źemu je njena obitelj dala dopuštenje za doniranje organa. ─îak i kad se uspije do─çi do bubrega pitanje je ho─çe li tijelo osobe prihvatiti novi organ ili ga odbaciti što nije rijetka pojava.

Bubrezi (Foto: Flickr)Bubrezi (fotografija lijevo) su organi koji u našem tijelu imaju ulogu pro─Źiš─çavanja krvi. Oni su parni organi tj. nalaze se u donjoj polovici le─Ĺa, jedan s lijeve i jedan s desne strane. Sva krv prolazi kroz bubrege i oni tada “izvla─Źe” iz krvi sve ono što joj više ne treba i što je štetno za krv. Sve što bubrezi “izvuku” vam je poznato kao urin ili mokra─ça koje dnevno prosje─Źno  izlu─Źimo skoro dvije litre. Ako bubreg zaka┼że, onda sve te štetne tvari ostaju u krvi zbog ─Źega nastaje vrlo opasna bolest koja mo┼że dovesti do smrti. Ovo stanje se sprje─Źava tako što bolesnici odlaze u bolnicu na dijalizu, a onda i transplantacijom bubrega (ukoliko je to mogu─çe).

Zbog svih ovih podataka, istra┼żiva─Źi tra┼że nove na─Źine kako pomo─çi takvim bolesnicima, a bioin┼żenjerstvo bi moglo ponuditi novo rješenje. Sada se sigurno pitate što je to bioin┼żenjerstvo.

Objasnit ─çemo vam na istra┼żivanju ─Źije su rezultate istra┼żiva─Źi objavili prošli mjesec. Dakle, istra┼żiva─Źi su uklonili bubreg mrtvog štakora i izdvojili stanice koje sadr┼że proteine (bjelan─Źevine) zadu┼żene za rast novih stanica. Zatim su te stanice pomiješali s novim, zdravim stanicama bubrega iz ┼żivih štakora i u inkubatoru promatrali kako se one dijele i izrastaju u posve novi bubreg! Scena iz SF filma? Nije! Zatim je takav ponovo „napravljen“ organ transplantiran ┼żivu─çem štakoru. Premda on nije radio tako dobro kao zdrav bubreg, uspio je izlu─Źivati male koli─Źine urina što je dobar znak jer je obavljao dio posla poput zdravog bubrega.

Istra┼żiva─Źi ovakvim istra┼żivanjima ┼żele posti─çi, pojednostavljeno re─Źeno, da kad se npr. neki organ “pokida”  jednostavno ga se u laboratoriju odre─Ĺenim metodama “popravi”. Taj postupak smatramo bioin┼żenjerstvom.

Na ovaj na─Źin, nakon što znanstvenici poboljšaju ovu metodu „popravljanja“, mogli bismo organ jednostavno „popraviti“ i vratiti u tijelo. Nije li to nevjerojatno?

Premda još puno posla ─Źeka znanstvenike koji se bave ovom metodom, ovaj pokus pokazao je obe─çavaju─çe rezultate u budu─çem lije─Źenju osoba s ozbiljnim  zdravstvenim problemima.

Za┼żelimo znanstvenicima da budu što uspješniji!

Izvor:

http://www.sciencenewsforkids.org/201 ... ebuilt-kidney-into-a-rat/

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka


Ostali ─Źlanci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekolo┼íki i eti─Źan na─Źin prehrane
12.12.2014. - Iz pogre┼íaka se (brzo) u─Źi!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema vi┼íe ─Źi┼í─çenja?
30.8.2013. - Za┼íto je tinejd┼żerima ujutro te┼íko ustati iz kreveta?

Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica