Trodimenzionalno oko?
Autor Kristina Duvnjak 20.11.2013. ( 2535 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Oko (Foto: FreeDigitalPhotos)

U nedavno predstavljenom istra┼żivanju objavljeno je kako se ravna fotografija mo┼że ─Źiniti kao trodimenzionalna (3D) ako se na nju gleda kroz malu rupicu samo s jednim okom. Neki znanstvenici posumnjali su u ovo istra┼żivanje i tra┼żili detaljne dokaze je li to zaista istina. Što su zaklju─Źili, saznajte u nastavku.Moderne 3D tehnologije koriste pristup koji je poznat ve─ç 200-tinjak godina: prikazuju razli─Źitu sliku svakom oku. Zato u kinima dobijete posebne nao─Źale koje razdvajaju sliku i tako omogu─çuju svakom oku da vidi zasebnu sliku. Mnogo takvih fotografija koje se pokazuju brzo jedna za drugom stvaraju 3D film. Znanstvenici smatraju kako je 3D efekt posljedica kombiniranja dvije razli─Źite slike u mozgu.

No, druga istra┼żivanja tvrde kako i jedno oko mo┼że demonstrirati 3D sliku, premda rezultati ovakvih istra┼żivanja nikad nisu ozbiljno shva─çeni jer su u takvim istra┼żivanjima istra┼żiva─Źi ovaj efekt uglavnom ispitavali sami na sebi.

Dhanraj Vishwanath sa Sveu─Źilišta St. Andrew u Škotskoj prou─Źava kako mozak percipira dubinu. U najnovijem istra┼żivanju objavljenom prošli mjesec opisan je rezultat testiranja na 23 osobe. Svaki ispitanik je s jednim okom pregledao razli─Źite fotografije kroz rupicu veli─Źine graška. 20 osoba je reklo kako im se ─Źini da se fotografija pokazala trodimenzionalnom.

Zanimljivo je da se slika pokazala u 3D obliku samo kad su se gledanjem kroz rupicu izbjegli rubovi fotografije. “Ovo istra┼żivanje ništa ne dokazuje”, oštro se suprotstavio Lloyd Kaufman sa Sveu─Źilišta New York. Smatra kako su potrebne neke “vanjske” mjere da bi se ovo uistinu dokazalo te kako iskazi ispitanika nisu dovoljni.

Provjeri koji je znanstvenik u pravu

Napravi mali pokus. Na papiru u obliku kvadrata izre┼żi rupicu veli─Źine graška. Kroz rupicu s jednim okom gledaj u daljinu u neku fotografiju, dok drugo za to vijeme dr┼żiš zatvorenim.

Iiiiiiiiiii? Crying (very sad) Koji znanstvenik je u pravu?

 

 

Izvor: ScienceNewsforKids

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka


Ostali ─Źlanci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekolo┼íki i eti─Źan na─Źin prehrane
12.12.2014. - Iz pogre┼íaka se (brzo) u─Źi!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema vi┼íe ─Źi┼í─çenja?
30.8.2013. - Za┼íto je tinejd┼żerima ujutro te┼íko ustati iz kreveta?

Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica