Trodimenzionalno oko?
Autor Kristina Duvnjak 20.11.2013. ( 3433 pročitano ) Članci istog autora

Oko (Foto: FreeDigitalPhotos)

U nedavno predstavljenom istraživanju objavljeno je kako se ravna fotografija može činiti kao trodimenzionalna (3D) ako se na nju gleda kroz malu rupicu samo s jednim okom. Neki znanstvenici posumnjali su u ovo istraživanje i tražili detaljne dokaze je li to zaista istina. Što su zaključili, saznajte u nastavku.Moderne 3D tehnologije koriste pristup koji je poznat već 200-tinjak godina: prikazuju različitu sliku svakom oku. Zato u kinima dobijete posebne naočale koje razdvajaju sliku i tako omogućuju svakom oku da vidi zasebnu sliku. Mnogo takvih fotografija koje se pokazuju brzo jedna za drugom stvaraju 3D film. Znanstvenici smatraju kako je 3D efekt posljedica kombiniranja dvije različite slike u mozgu.

No, druga istraživanja tvrde kako i jedno oko može demonstrirati 3D sliku, premda rezultati ovakvih istraživanja nikad nisu ozbiljno shvaćeni jer su u takvim istraživanjima istraživači ovaj efekt uglavnom ispitavali sami na sebi.

Dhanraj Vishwanath sa Sveučilišta St. Andrew u Škotskoj proučava kako mozak percipira dubinu. U najnovijem istraživanju objavljenom prošli mjesec opisan je rezultat testiranja na 23 osobe. Svaki ispitanik je s jednim okom pregledao različite fotografije kroz rupicu veličine graška. 20 osoba je reklo kako im se čini da se fotografija pokazala trodimenzionalnom.

Zanimljivo je da se slika pokazala u 3D obliku samo kad su se gledanjem kroz rupicu izbjegli rubovi fotografije. “Ovo istraživanje ništa ne dokazuje”, oštro se suprotstavio Lloyd Kaufman sa Sveučilišta New York. Smatra kako su potrebne neke “vanjske” mjere da bi se ovo uistinu dokazalo te kako iskazi ispitanika nisu dovoljni.

Provjeri koji je znanstvenik u pravu

Napravi mali pokus. Na papiru u obliku kvadrata izreži rupicu veličine graška. Kroz rupicu s jednim okom gledaj u daljinu u neku fotografiju, dok drugo za to vijeme držiš zatvorenim.

Iiiiiiiiiii? Crying (very sad) Koji znanstvenik je u pravu?

 

 

Izvor: ScienceNewsforKids

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekološki i etičan način prehrane
12.12.2014. - Iz pogrešaka se (brzo) uči!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema više čišćenja?
30.8.2013. - Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.