Vodozemci u pohodu na kopno
Autor Barbara Milutinovi─ç 22.5.2012. ( 9201 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Osvajanje kopna (Izvor: Wikimedia Commons, Pavel Riha)

Kako su nastali prvi kopneni kralje┼żnjaci?

Stvar je jednostavna. Jedna skupina riba stekla je odre─Ĺena svojstva koja su joj omogu─çila da ┼żivi iznad vode, da se uspješno hrani i razmno┼żava, i da se uop─çe kre─çe po tlu (koliko toliko elegantno, ipak je to u po─Źetku bila „riba koja hoda“). Dobro, mo┼żda je prilagodba za prelazak na kopno ipak bila nešto kompliciranija, ali je u svakom slu─Źaju zanimljiva. Pogledajmo u nastavku što je to nagnalo tadašnje ribe da se upute u pustolovinu osvajanja posve nepoznatog terena – kopna.Vratimo se u devon. More vrvi od ┼żivota. Ali, za razliku od mora, na kopnu se nalaze samo ─Źlankonošci i poprili─Źno puno biljaka. E pa bilo je i vrijeme da kopno po─Źne sli─Źiti na nešto, a ne da podsje─ça na Mars! Ili na sjevernu stranu otoka Paga. Sjetimo se, ┼żivot je nastao i razvio se u moru, a prve biljke su po─Źele osvajati kopno tek u ordoviciju.

Mars (Izvor: Wikimedia Commons)

Sjeverna strana otoka Paga (Izvor: Wikimedia Commons)

Planet Mars (lijevo) i sjeverna strana otoka Paga (desno) - dok biljke nisu naselile kopno,

naš planet nije izgledao mnogo druga─Źije

Pogledamo li sada jedno devonsko kopno iz perspektive budu─çeg vodozemca, vidimo jednu veliku neiskorištenu ekološku nišu.

Flora devona (Izvor: Wikimedia Commons)

Pogled na kopno devona

Hrane (raznih ─Źlankono┼żaca) u izobilju, a od predatora ni „P“! Vjerojatno san svake ribe! Me─Ĺutim, nisu sve ribe dobile tu ─Źast da osvoje kopno i da budu preci prvih vodozemaca, nego samo ribe koje su još u vodi imale specifi─Źne preinake koje su im to omogu─çile. Uostalom, tako je to uvijek u evoluciji.

Evolucija, naime, nikako ne podrazumijeva „volju“ ┼żivotinja da steknu odre─Ĺene karakteristike, ve─ç se radi o tome da jedinke polako nakupljaju razli─Źite promjene (morfološke, fiziološke) koje su u odre─Ĺenom trenutku veoma povoljne (ili veoma nepovoljne) u danom okolišu i vremenu.

Eusthenopteron (Izvor: Wikimedia Commons)

Tako su ribe koje su prve po─Źele izlaziti na kopno imale ─Źvrste „mesnate peraje“ sa sna┼żnim unutarnjim kosturom i miši─çima pomo─çu kojih su normalno plivale, ali i na koje su se mogle osloniti prilikom „hoda“ (fotografija lijevo: rekonstrukcija jedne takve ribe iz roda Eusthenoptheron). Iz tih su se peraja na kraju razvili pravi udovi kakve nalazimo kod svih ─Źetverono┼żnih ┼żivotinja (uklju─Źuju─çi i nas).
Evolucija vodozemaca (Izvor: Wikimedia Commons)

Druga va┼żna stvar koju su ribe morale imati je, naravno, razvijen sustav disanja na kopnu (primitivna plu─ça), jer znamo da ribe dišu pomo─çu škrga koje na kopnu nisu u─Źinkovite. Takve ribe su uistinu postojale, što nam potvr─Ĺuju fosilni nalazi. Znanstvenici su pronašli fosile riba s upravo takvim perajama (Eusthenopteron) i mnogo tzv. prijelaznih oblika koji su na kraju doveli do prvih kopnenih ─Źetverono┼żnih ┼żivotinja, kao što je bio Pederpes. Takve su ┼żivotinje bile ishodišna skupina vodozemaca (skupina iz koje su se razvili vodozemci.)

Vidimo da su kralje┼żnjaci u devonu prešli na kopno. Nakupljanjem jedinstvenih  prilagodbi (adaptacija), iz odre─Ĺene skupine vodozemaca krenuo je razvoj prema gmazovima.


Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: evolucija   kopno   gmazovi   prelazak   eusthenoptheron   vodozemaca   nastanak   vodozemci   na   pederpes  
Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka


Ostali ─Źlanci
02.2.2017. - Sve boje fosila zmije
22.8.2016. - Novi primat: mali majmun─Źi─ç s velikom ulogom
12.8.2016. - Hominin: Novi ro─Ĺak na obiteljskom stablu ─Źovjeka
01.2.2014. - Predstavljamo Biotekino Drvo ┼żivota!
01.12.2013. - Zašto su neki ljudi druge boje?
11.11.2013. - Otkriveni zanimljivi fosili ┼żivotinja!
24.10.2013. - Prve šume uzrokovale su veliko izumiranje - u moru!
03.10.2013. - Evolucija sporofita i gametofita
08.9.2013. - Kako su biljke ÔÇ×otkrileÔÇť sjemenku - Evolucija golosjemenja─Źa
07.8.2013. - Dinosaur velikog nosa!

Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica