Otkriven najstariji kostur primata!
Autor Behija Salki─ç 06.6.2013. ( 4229 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Fosil vrste Archicebus achilles (foto: Xijun Ni/ IVPP)Primati su skupina sisavaca u koju se ubrajaju razli─Źite vrste majmuna, a i ─Źovjek pripada ovdje. U najnovijem istra┼żivanju znanstvenici su otkrili najstariji poznati fosil primata, star ─Źak 55 milijuna godina. Zašto je on va┼żan i kako je izgledao otkrij u nastavku!Fosil je otkriven u provinciji Hubei koja se nalazi u središnjem dijelu Kine, a pronašao ga je lokalni farmer i otkri─çe podijelio sa znanstvenicima. Kao što mo┼żeš vidjeti na naslovnoj fotografiji ─Źlanka, fosil se nalazi unutar stijene, a u potpunosti je ugledao svijetlo dana kada je stijena rastvorena. Ako te zanima kako se on našao unutar stijene, obavezno pro─Źitaj ovaj ─Źlanak o fosilizaciji!

Ina─Źe, na mjestu na kojem je ovaj maleni primat prona─Ĺen danas se nalazi kamenolom, ali prije 55 milijuna godina tamo su se nalazila brojna jezera te tropske šume.

 Mogu─çi izgled prona─Ĺenog fosila (Mat Severson, Northern Illinois University)

Prona─Ĺeni fosil je mo┼żda baš ovako izgledao

Ako pogledaš crte┼ż iznad, vidjet ─çeš vjerojatni izgled ove malene ┼żivotinje. Imala je dug rep i vitke udove te glavu s vrlo malim o─Źima, a prema procjenama te┼żila je svega 30ak grama. Na temelju izgleda i gra─Ĺe znanstvenici smatraju da je ovaj predak majmuna ┼żivio arborealnim na─Źinom ┼żivota, tj. ve─çi dio svog vremena je provodio na krošnjama drve─ça.

Kako je dobio ime?

Otkrivenu vrstu znanstvenici su nazvali Archicebus achilles i to ne bez razloga. Archi se odnosi na gr─Źku rije─Ź arhé što zna─Źi ''po─Źetak'', a cebus se prevodi kao ''dugorepi majmun'' upravo zbog dugog repa koji otkriveni kostur ima. Kada to sve spojimo, rije─Ź Archicebus bi zna─Źila ''prvi dugorepi majmun''. Ime vrste achilles je odabrano zbog zanimljive anatomije stopala kod prona─Ĺenog fosila, prema gr─Źkom mitološkom ratniku Ahileju i njegovoj peti.

Prikaz kostura prona─Ĺenog fosila (Mat Severson, Northern Illinois University) 

Izgled kostura novo-otkrivenog primata

Upravo zbog neobi─Źne gra─Ĺe stopala, znanstvenici smatraju da je ovaj primat poveznica izme─Ĺu nekoliko danas ┼żivu─çih skupina majmuna. Isto tako, va┼żno je spomenuti i da su rani fosili primata do sada prona─Ĺeni na nekoliko kontinenata (iako je ovaj najbolje o─Źuvan), uklju─Źuju─çi i Sjevernu Ameriku, no znanstvenici vjeruju kako sve upu─çuje na to da je Azija kontinent s kojeg primati potje─Źu. U prošlosti su znanstvenici vjerovali da se radi o Africi, no tijekom zadnjeg desetlje─ça se pokazalo kako je Azija puno vjerojatniji kontinent na kojem su se razvili primati, a otkri─çe ovog fosila samo dodatno potvr─Ĺuje tu teoriju.

 

Izvor: e! Science News

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: fosili   primati  
Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka


Ostali ─Źlanci
02.2.2017. - Sve boje fosila zmije
22.8.2016. - Novi primat: mali majmun─Źi─ç s velikom ulogom
12.8.2016. - Hominin: Novi ro─Ĺak na obiteljskom stablu ─Źovjeka
01.2.2014. - Predstavljamo Biotekino Drvo ┼żivota!
01.12.2013. - Zašto su neki ljudi druge boje?
11.11.2013. - Otkriveni zanimljivi fosili ┼żivotinja!
24.10.2013. - Prve šume uzrokovale su veliko izumiranje - u moru!
03.10.2013. - Evolucija sporofita i gametofita
08.9.2013. - Kako su biljke ÔÇ×otkrileÔÇť sjemenku - Evolucija golosjemenja─Źa
07.8.2013. - Dinosaur velikog nosa!

Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica