Sve boje fosila zmije
Autor Matea Jarak 02.2.2017. ( 3902 pročitano ) Članci istog autora

Crtež zmije (foto: esciencenews.com)Kada govorimo o evoluciji životinja, često čujemo da znanstvenici istražuju i otkrivaju fosile. Tako sačuvani ostaci životinja nam mogu mnogo toga objasniti  o načinu života i izgledu životinje. No, do sada nam nisu mogli otkriti koje je boje ta životinja bila. Sada je i to moguće.Fosili su mineralizirani ostaci životinja, biljaka i drugih organizama. Osim kostura tragovi mogu biti i otisci stopala ili fecesa (drekeca). Budući da se fosili nalaze u stijenama i sedimentnim slojevima, također su poznati i pod nazivom fosilni zapisi. Proučavanjem fosila bavi se paleontologija.

Paleontolozi su bili ograničeni bezbojnim fosilima te su samo mogli nagađati koje su boje bile te životinje prije mnogo godina dok su se kretale Zemljom. Paleobiologinja Maria McNamara i njezin tim istraživača sa Sveučilišta Cork otkrili su da neki fosili mogu zadržati dokaze o boji kože poput pigmenata u stanicama te mogu pomoći u istraživanju evolucije i uloge boja. Do sada su jedine poznate boje kože bile crna, smeđa i blatnjavo crvena, s obzirom na to da pigment melanin (pigment koji štiti kožu od utjecaja sunca) može ostati dugo sačuvan. No jedan fosil, točnije fosil zmije,  pronađen je u stijeni od kalcijevog fosfata koji je sačuvao detalje manje čak i od stanica.

>>> Jantar – mala vremenska kapsula

Različiti oblici pigmenata u stanicama dokazuju da je koža ove zmije bila zapravo jako šarena; sadržavala je pigmente žute, zelene, crne i smeđe boje te je bila sjajna. Iako ti pigmenti više nisu aktivni, njihov oblik je bio mineraliziran, i kako svaki pigment ima poseban oblik, znanstvenici su mogli odrediti koje su boje bile u pitanju. „Kada shvatiš da pod mikroskopom gledaš tako detaljno sačuvano tkivo fosila, osjećaš se super!“, zaključila je Maria. Kada su to tkivo stavili pod jaki elektronski mikroskop, znanstvenici su imali što za vidjeti: melanofore (stanice s pigmentom melaninom), ksantofore tj. stanice s pigmentom pterinom koji daje žute, zelene i plavo ljubičaste tonove, ovisno o njegovoj strukturi,  te iridofore koje uzrokuju sjajni efekt.

Znanstvenici su dokazali da je jednom davno, prije 10 milijuna godina, ova zeleno crna zmija živjela u Španjolskoj. Nakon toliko vremena, kao fosil zmija je pomogla znanstvenicima da nauče nešto novo o životinjama iz tog doba.

Tko zna što će nam sve znanost još otkriti o bojama. Možda je T-rex bio zapravo ružičast? :)

Pročitajte i ove članke:

>>> Evolucija leta

>>> Otkriven najstariji kostur primata!

IZVOR: Esciencenews.com

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
02.2.2017. - Sve boje fosila zmije
22.8.2016. - Novi primat: mali majmunčić s velikom ulogom
12.8.2016. - Hominin: Novi rođak na obiteljskom stablu čovjeka
01.2.2014. - Predstavljamo Biotekino Drvo života!
01.12.2013. - Zašto su neki ljudi druge boje?
11.11.2013. - Otkriveni zanimljivi fosili životinja!
24.10.2013. - Prve šume uzrokovale su veliko izumiranje - u moru!
03.10.2013. - Evolucija sporofita i gametofita
08.9.2013. - Kako su biljke „otkrile“ sjemenku - Evolucija golosjemenjača
07.8.2013. - Dinosaur velikog nosa!

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.