FOTOSINTEZA

Objavio: Domagoj Kolarec

FOTOSINTEZA

FOTOSINTEZA - fiziološki proces koji se odvija u kloroplastima biljnih stanica u kojima biljka iz anorganskih spojeva (ugljikovog dioksida i vode) izgrađuje organske spojeve (šećere) koristeći energiju sunčeve svjetlosti. Fotosintezu možemo predočiti jednadžbom:

6CO2 + 12H2O  →energija sunčeve svjetlosti→ C6H12O6 + 6O2 + 6H2O

Organski spojevi nastali procesom fotosinteze u osnovi pohranjuju energiju te tako služe kao izvor energije za biljke, ali i za životinje. Prema tome, mogli bi reći da je fotosinteza najvažniji proces za održavanje života na Zemlji, jer ishrana gotovo svih organizama (izuzetak su kemoautotrofi) ovisi o produktima nastalim procesom fotosinteze. Uz sve navedeno, kao što se može vidjeti iz gore navedene jednadžbe, tijekom fotosinteze oslobađa se kisik, neophodan za disanje. Kisik, nužan element za većinu živih bića na Zemlji, tako je samo sretna nuspojava koja je omogućila život na Zemlji kakav danas poznajemo.

Koji su to organizmi bili odgovorni za stvaranje prvog kisika na Zemlji i jesu li to uopće bile biljke, pročitaj u članku „Modrozelene bakterije – dobrodošao kisik!“, a zabavni pjesmuljak na temu većini nas ne toliko zabavne fotosinteze pogledaj i poslušaj ovdje.

Zaprimljeno na:  Sat, 20-Oct-2012, 10:34