Perma... što?
Autor Ana Katalinić 03.6.2012. ( 4858 pročitano ) Članci istog autora

Ponosne djevočice koje su same napravile kompost (foto: Aggie-horticulture.tamu.edu)Riječ permakultura složenica je izraza „permanentna agrikultura“, koji predstavlja način obrađivanja zemlje u skladu s prirodom uz što manje zagađivanja. Koncept je osmišljen prije 50 godina kao odgovor na sve intenzivniju poljoprivredu u kojoj se nemilice koriste kemijska sredstva, uništava bioraznolikost staništa, zagađuje voda i iscrpljuje tlo, a sve pod izlikom što bogatijih prinosa i proizvodnje većih količina hrane.Australci Bill Mollison i David Holmgren vjerovali su da se prijateljskim pristupom prema prirodi može iz prirode dobiti sve što je potrebno, bez da je se nepovratno uništava. Kad se ideja održivosti proširila i na druge aspekte života, kao npr. stanovanje i međuljudski odnosi, takav cjeloviti pristup preimenovao se u „permanentnu kulturu“ ili „permakulturu“.

Zasad je uspješno zaživio u manjim osviještenim zajednicama koje nazivamo „eko sela“, ali osnovne principe i sami možemo uklopiti u svoj svakodnevni život – dom u kojem boravimo, vrt u kojem sadimo i društvo u kojem se svakodnevno krećemo.

Permakultura u domu


- korištenje energije vjetra i sunca

- kompostiranje organskog otpada

- sakupljanje kišnice, biološko pročišćavanje i recikliranje vode (voda iz umivaonika može se npr. koristiti za zalijevanje biljaka)

- čuvanje energije (dobra izolacija prilikom gradnje kuće)

- korištenje prirodnih materijala (kuće od drva, slame, blata)

- korištenje biorazgradivih sredstava u kućanstvu

Znaš li?

Kućica kojoj na krovu raste trava nije zapuštena straćara, kako se na prvi pogled može činiti, nego dom izgrađen prema principima permakulture. Živi krov na kojeg se nasipa zemlja i sade biljke ne samo da nudi izvrsnu izolaciju od topline ljeti i hladnoće zimi, nego može proizvoditi i povrće za vaš stol!


Zeleni krov na Recikliranom imanju u Vukomeriću

Zeleni krov, solarni sustav i vjetrenjača na kući u sklopu Recikliranog imanja Vukomerić (Fotografija je ustupljena ljubaznošću dr. sc. Dražena Šimleše)


Permakultura u vrtu


- organska poljoprivreda (ne koriste se kemijska sredstva za suzbijanje nametnika već se koriste prirodni načini – npr. biljka buhač je poznati insekticid, a u kontroliranju kukaca mogu nam pomoći i bubamare ili ptice)

- korištenje prirodnog komposta umjesto umjetnih gnojiva (organski otpad postaje korisno gnojivo)

- poticanje biološke raznolikosti umjesto sadnje velikih površina pod jednom kulturom, tzv. monokultura

- uređivanje vrta po principu šumskog vrta (na istom prostoru rastu npr. visoke voćke, grmovi bobičastog voća, nisko ljekovito i začinsko bilje i korjenaste kulture)

Djeca sade u vrtu (foto: Jeffersonian Institute)Djevojčice ubiru plodove svoga rada (foto: Flickr)

Na fotografiji lijevo vidimo djecu u školskom vrtu koja uče principe permakulture, a fotografija desno prikazuje dvije djevojčice koje su ubrale plod svoga rada - jedan ukusan batat (slatki krumpir)


Znaš li?

Kopriva koju smatramo dosadnim korovom ima bar deset ljekovitih svojstava!

 

Permakultura u društvu


- kupovanje proizvoda od lokalnih proizvođača

- trgovina razmjene dobara i vještina bez upotrebe novca

- pravedna trgovina (tzv. „fairtrade“ oznake na proizvodima znak su da prilikom izrade proizvoda nije bilo nepravednog iskorištavanja radne snage)

- donošenje odluka dogovorom

- solidarnost i pomaganje

Shema održivog sustava (preuzeta sa stranica udruge Kneja)

Shema održivog sustava (preuzeta sa stranica udruge Kneja; za veću fotografiju kliknite ovdje)


Znaš li?

Najrazvijeniji primjer permakulture u Hrvatskoj je reciklirano imanje u Vukomeriću pokraj Zagreba gdje se često održavaju i edukacijske radionice o permakulturi.

I na kraju, važno je imati na umu da permakultura nije izmišljeni način života kojim žive nekakvi čudni ljudi – ona se temelji na tradicijskim znanjima koja su se primjenjivala tisućljećima, a koja su, uz pomoć novih znanja i tehnologija, prilagođena zahtjevima današnjeg vremena.  

Više o permakulturi možeš pronaći ovdje.

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.