Što su bioindikatori?
Autor Vesna Bevanda 04.9.2012. ( 38249 pročitano ) Članci istog autora

Pastrva (foto: EOL)Možda ste na nastavi kemije spominjali indikatore, tvari koje mjenjaju boju ovisno o pH vrijednosti ispitivane otopine. Ali jeste li ikada čuli za bioindikatore? Bioindikatori su organizmi koji svojim prisustvom ili odsustvom na nekom području ukazuju na kvalitetu okoliša, između ostalog i na njegovo onečišćenje. Također, kvalitetu okoliša mogu odrediti mnoga druga svojstva okoliša, poput vlage, saliniteta, temperature itd.Ako ste ove godine bili na ljetovanju, prisjetite se jeste li se kupali u moru gdje su plićaci uz morsku obalu bogato nastanjeni višestaničnom zelenom algom, morskom salatom. Naime, morska salata se pojavljuje svuda uz obalu gdje iz okolnog sedimenta (tla) dotiču prirodni dušikovi spojevi. Dakle, ona može biti bioindikator onečišćene vode, što ovisi o koncentraciji prirodnih dušikovih spojeva.

Morska salata (foto: EOL)

Ako na plaži na kojoj se kupamo vidimo mnogo alge morske salate, more je na tom mjestu možda onečišćeno

S druge strane, jadranski bračić, smeđa alga, nastanjuje čista i bistra, nezagađena područja, pa je stoga prirodni pokazatelj čistoće mora. Živi na mjestima koja nisu izložena direktnom ljudskom zagađenju, a najčešći i najbrojniji je u sjevernom Jadranu gdje prekriva velike površine u pojasu plime i oseke. Jadranski bračić ujedno je i endem Jadranskog mora.

 Jadranski bračić (foto: zastitamora.org)

Jadranski bračić nalazi se samo u Jadranskom moru - kad ga vidiš, znaš da je more jako čisto (foto: Zastitamora.org)

Kad šetate gradom, primjećujete li na kori drveća lišajeve? Ako ne, priroda vas ozbiljno upozorava da je na tom područuju pojačano onečišćen zrak. Lišajevi su višestanični organizmi koji predstavljaju simbiotski odnos algi i gljiva. U takvoj zajednici gljiva pribavlja vodu i mineralne tvari za algu, a alga opskrbljuje gljivu ugljikohidratima. Lišajevi su iznimno osjetljivi bioindikatori, koji reagiraju i na neznatne, jedva primjetne promjene kakvoće zraka.

Lišajevi (foto: Wikipedia)

Lišajevi su poželjni stanovnici parkova i šuma


Virnjaci i riječni rak, stanovnici voda na kopnu, preživljavaju isključivo u čistoj vodi. Riba pastrva (naslovna fotografija) također može opstati samo u čistoj tekućici i iz tog razloga je bioindikator čiste vode.

Virnjak (foto: EOL)Riječni rak (foto: EOL)

Virnjak mnogooka puzavica i riječni rak česti su bioindikatori čistih hrvatskih potoka i rijeka

Žabe su jako dobri bioindikatori zbog toga što njihov životni ciklus uključuje i kopnena i vodena staništa te se općenito smatra da prisutnost zdravih populacija žabljih vrsta na određenom području ukazuje na zdrav ekosustav.

Livadna smeđa žaba (foto: EOL)

Livadna smeđa žaba je, kao i svi vodozemci u Hrvatskoj, zaštićena vrsta

Zbog specifičnih odnosa s mnogim biljkama, ali i životinjskim organizmima, leptiri igraju značajnu ulogu u kopnenim ekosustavima. Kao proždrljivi žderači različitih biljaka, gusjenice leptira sudjeluju u ciklusu kruženja hranjivih tvari i energije unutar ekosustava. S druge strane, i gusjenice i odrasli leptiri predstavljaju hranu za mnoge predatore, uključujući druge kukce, ptice, guštere, pauke,... Leptiri su izuzetno osjetljivi na promjene u okolišu, pa ih znanstvenici koriste kao bioindikatore stanja okoliša.

Leptir monarh (foto: EOL)

Leptir monarh može imati raspon krila i do 10 cm! Jedan je od najpoznatijih indikatora čistog okoliša u Sjevernoj Americi.

ZAPAMTIMO:


Bioindikatori su organizmi koji nam omogućuju biološko praćenje promjena u prirodi. Svojom prisutnošću na nekom staništu ukazuju na njegovu kvalitetu. Važni su pokazatelji onečišćenja zraka, vode ili tla. Poznati bioindikatori su: jadranski bračić, lišajevi, virnjaci, riječni rak, leptiri, potočna pastrva, žabe – svi su oni pokazatelji čistog okoliša, dok je morska salata indikator nečiste vode. 

Ocjena: 9.00 (12 glasova) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.