Sunce - besplatni grijač mog doma
Autor Matea Konjević 19.5.2012. ( 7327 pročitano ) Članci istog autora

Sunce (foto: NASA)

U 21. stoljeću kada je korištenje električne energije svakim danom sve skuplje (a način na koji je dobivamo nije ekološki najprihvatljiviji) trebamo se više okretati obnovljivim izvorima energije. Jedan od njih je i solarna ili sunčeva energija, ujedno i primarni obnovljivi izvor energije. Naime, gotovo svi sekundarni obnovljivi izvori energije na Zemlji - vjetar, energija valova i biomasa proizlaze iz solarne energije.Solarna energija se prije svega odnosi na korištenje sunčevog zračenja u praktične svrhe. A nažalost upotrebljava se samo mali dio solarne energije od one koja nam je na raspolaganju. To je vrlo čist izvor energije nakon instalacije jer nema štetnih emisija ili zagađenja nastalog zbog upotrebe solarnih panela ili solarnih ćelija.

Postoje tri osnovne vrste solarne energije: solarni kolektori, solarne ćelije te koncentriranje solarne energije, a prve dvije se koriste u kućanstvu.

Solarni kolektori

Primjer su izravne pretvorbe solarne energije u toplinsku energiju vode (ili neke druge tekućine). Solarni sustavi za toplu vodu koriste Sunce za zagrijavanje vode. U niskim geografskim širinama (do 40 stupnjeva), u kojima se nalazi i Hrvatska, 60-70% tople vode do 60°C može se osigurati pomoću solarnog grijanja! Solarni kolektori su vrlo korisni i kod grijanja bazena, a u cijevima se osim vode može nalaziti i zrak koji se onda može koristiti za grijanje prostora. Solarne kolektore možeš vidjeti na ilustraciji desno.

Solarne (fotonaponske) ćelije

Primjer su pretvorbe solarne energije direktno u električnu energiju. Primjer jedne takve ćelije se nalazi i na džepnim računalima.

Solarni kolektori na kući (foto: FreeDigitalPhotos)

Električna energija iz solarnih ćelija može se upotrijebiti za rasvjetu, za rad kućanskih aparata ili se skladišti u akumulatorima. U razvoju su i automobili koji za pogon koriste solarne ćelije. Ipak, kad se spomene uporaba solarnih ćelija, većina ljudi pomisli na svemirske satelite.

Jedan manji solarni uređaj na krovu kuće u stanju je pomoću sunčeve energije zagrijavati do 60% potrebne tople vode u kućanstvu, a tijekom ljetnih mjeseci možemo se u potpunosti osloniti na ovakav uređaj kad je riječ o toploj vodi. Veći solarni uređaji mogu sudjelovati i u zagrijavanju prostorija i pokrivati do 30% ukupnih potreba za toplinom u kućanstvu. Prema provedenim istraživanjima, solarni kolektor veličine 6 kvadratnih metara može pokriti 60% potreba četveročlane obitelji za toplom vodom (kod kupanja, tuširanja i kuhanja) tijekom jedne godine!

Koncentriranje solarne energije

Ova tehnologija koristi usmjeravanje solarnog zračenja upotrebom polja zrcala u jednu točku u kojoj se neka tekućina zagrijava na visoku temperaturu. Ovako zagrijana tekućina koristi se onda za proizvodnju električne energije. Ovo je osnovni način rada u današnjim solarnim elektranama.

Osim upotrebe u kućanstvu, solarna energija je korisna i u industriji i u poljoprivredi u kojoj se nastoji maksimalno iskoristiti hvatanje sunčeve energije kako bi produktivnost biljaka bila što veća. Tehnike kao što su vremenski ciklusi sadnje i usklađena orijentacija redova biljaka mogu poboljšati doprinos usjeva u staklenicima.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da koristeći samo energiju sunčevog zračenja možemo višestruko profitirati i dugoročno poprilično i uštedjeti!

Želiš li dodatno istražiti ovu temu, klikni na članak "I ja mogu unijeti Sunce u svoj dom!"


____________________________________________________

Fotografija kuće sa solarnim panelima: FreeDigitalPhotos.net

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: kolektori   solarni  
Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.