Onečišćenje zraka može spriječiti padanje kiše
Autor Vedrana Pištelek 26.10.2013. ( 5425 pročitano ) Članci istog autora

Oblaci (Foto: FreeDigitalPhotos)Ono je vrijeme u godini kada promatramo nebo očekujući kiše jesenje. U Aziji očekuju monsune, ali stanovnici onečišćenih gradova možda ne dočekaju kiše koje oni donose. Izraelski znanstvenici otkrili su kako onečišćenje zraka može spriječiti padanje kiše.Prvo ponovimo kako uopće nastaje kiša: sunce zagrijava tlo i vodu, višak topline zagrijava zrak, topli zrak koji sadržava vodenu paru se diže i postupno hladi, vodena para se veže za čestice prašine iz zraka i stvara kapljice, kad kapljice postanu preteške padaju natrag na tlo.

Što su to suhi oblaci?


Plinovi koje proizvode automobili, kamioni, autobusi, skuteri i tvornice povećavaju količinu čestica u zraku. Zbog velikog broja tih čestica stvara se i više kapljica, ali su premale da bi pale na zemlju. Ovakvi se oblaci nazivaju suhima jer ne sadrže kišu.

Izraelski znanstvenici slikali su takve oblake uzrokovane onečišćenjem zraka. Na slikama se vide kapljice upola manje od onih iz čistih oblaka. Jedini način za sprečavanje suhih oblaka je smanjenje onečišćenja okoliša koje se može postići smanjenjem količine plinova koji nastaju u tvornicama i prometu te sadnjom što većeg broja drveća. U protivnom, možda ćemo imati oblake, ali ne i kišu.

 

 

Ocjena: 9.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.