Tko krade blještavilo ledenjacima?
Autor Vedrana Pištelek 30.6.2014. ( 2175 pročitano ) Članci istog autora

Ledenjak (foto: Flickr)Snijeg i led odbijaju sunčevu svjetlost što zovemo refleksija, a to znači da blješte. Zato i postoji snježno sljepilo koje dobijete ako predugo zurite u snjegovića. Možda ste nekada osjetili bol u očima zbog iznenadnog pogleda na veliku snježnu površinu. Sad zamislite ledenjake, primjerice Grenlanda i sve to silno blještavilo. No, možda i nije sve tako sjajno kako se čini.Znanstvenici s britanskog Sveučilišta u Leedsu proveli su prvo ekološko istraživanje cijelog ledenjaka te su otkrili mikrobe koji doslovno zamrače površinu ledenjaka i tako smanjuju njegovu reflektivnost. Otkrivene su snježne alge o kojima možete više pročitati upravo na vašem najdražem portalu na ovom linku, zatim bakterije, gljivice pa čak i neki beskralješnjaci. Svi oni utječu na jačinu refleksije koja se naziva albedo. Što su snijeg i led čišći, imaju veću refleksiju, odnosno veći albedo. Dakle, sva ova bićenca koja smo nabrojali smanjuju čistoću snijega i leda te tako smanjuju i njihov albedo.

Zašto je to važno?


Pa albedo se uglavnom mjeri satelitima i smatralo se kako su izmjerene manje vrijednosti zbog čađi i prašine u atmosferi. Sada znamo kako uzrok može biti i na samim ledenjacima. Osim toga, albedo se proučava i u vezi globalnog zatopljavanja te klimatskih promjena jer se povećanjem albeda snižava temperatura.

Ne zaboravite sunčane naočale (foto: Wikimedia Commons)

Dakle, daljnje istraživanje svih utjecaja na albedo može otkriti i neke načine smanjenja efekta staklenika i globalnog zatopljenja. U međuvremenu, družite se sa snjegovićima, ali ne zaboravite sunčane naočale.

 

Izvor: e! Science News

Ocjena: 6.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: ledenjaci   mikrobi   albedo  
Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka Prethodni članak Sljedeći članak
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.