Rudnik srebra na Medvednici
Autor Nikolina Bošnjak 20.5.2012. ( 9448 pročitano ) Članci istog autora

Rudnik Medvednica (foto: PP Medvednica)Rudarenje nije lagan posao. Čak niti danas, kada su razvoj znanosti i tehnologije omogućili primjenu strojeva za iskapanje, transport i preradu iskopane rudače, a kamoli u davnoj prošlosti, kada je izbor alata za rad bio vrlo ograničen.U Hrvatskoj postoje podaci o razmjerno malom broju rudnika koji su bili u eksploataciji, što znači da se iz njih vadila ruda kako bi se dobio metal. Jedan od rudnika koji su bili aktivno iskorištavani u srednjem vijeku, tijekom 16. i 17. stoljeća, je i rudnik srebra Zrinski koji se nalazi na Medvednici, u blizini Zagreba. Rudnik Zrinski nazivan je rudnikom srebra, ali glavni mineral iskapan iz rudnika je galenit, (olovni sjajnik, najčešći mineral olova).

Galenit je mineral sive boje i visokog sjaja. Težak je u ruci, ali nema veliku tvrdoću. Lako ga se može zagrepsti metalnim predmetom. Krhak je i lako se raspada već i pod manjim udarcima. Može se vidjeti u hodnicima rudnika, u žilama i pukotinama.

Rudnik Medvednica (foto: PP Medvednica)

Galenit (foto: Wikipedia)

Hodnici Rudnika Zrinski (lijevo) i mineral galenit (desno)

U njemu se nalaze primjese srebra, te su ga upravo iz tog razloga rudari i vadili iz podzemlja. Iskopana ruda se talila i iz nje se dobivalo srebro. Od srebra su se pak kovali novčići i različiti ukrasni predmeti. Od drugih minerala, u rudniku se mogu pronaći sfalerit, pirit, kvarc i dolomit.

Na području Rudarskog vrta, gdje se nalazi rudnik, mogu se vidjeti podzemni hodnici, usjeci, jalovišta, putovi i otvori što nam govori da su se ljudi na ovom području u prošlosti bavili rudarstvom. Alati koje su koristili srednjovjekovni rudari bili su jednostavni – čekić i klin.

Podzemlje u kojem su radili i kopali po 12 sati na dan, osvjetljavali su uljanicama. U rudniku je bilo hladno, mračno i vlažno, te je postojala realna opasnost od urušavanja stijena, poplave ili požara. Povjesničari procjenjuju da je u rudniku Zrinski dnevno radilo 30 rudara, koji bi iskopali 10 tona rude na dan. Tako velika količina rude sadržavala je samo 5 kilograma srebra. Obično su rudari radili u paru. Dodatnu je poteškoću rudarima stvaralo i pučko vjerovanje da je grijeh i zlo vaditi rudu iz zemlje, te se iz tog razloga rudare preziralo, iako su bili marljivi radnici.

Rudnik Medvednica (foto: PP Medvednica)

Rudnik Medvednica (foto: PP Medvednica)

Izlošci u Rudniku Zrinski

Rudnik je dobio ime po hrvatskom plemiću, Petru Zrinskom čija je obitelj stoljećima bila vlasnik mnogih posjeda diljem Hrvatske.

Kralj Matija Korvin dodijelio je 1463. godine grofu Petru Zrinskom kraljevsku rudarsku povlasticu, koja je omogućila njemu i njegovim potomcima da na svojim posjedima otvore rudnike zlata, srebra, željeza.

Stare legende i priče spominju tajne hodnike koji vode od rudnika Zrinski do Medvedgrada i čak do crkve Svetog Marka na negdašnjem Gradecu, na današnjem Gornjem gradu, dakle u samom centru Zagreba.

Danas je moguće posjetiti rekonstruiran i za turiste uređen rudnik te u podzemlju uhvatiti dio atmosfere iz prošlosti.  Za sve željne avanture i prirode preporuka je to za idealan izlet!

_________________

*Sve fotografije ustupljene su ljubaznošću Parka prirode Medvednica

Ocjena: 9.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.