Tragom ugaslog vulkana u Hrvatskom zagorju
Autor Nikolina Bo┼ínjak 01.6.2012. ( 12400 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Bre┼żuljkasti krajolik (foto: Flickr)Znaš li da u Hrvatskoj postoji vulkan? To nije aktivni vulkan koji izbacuje vulkanske bombe i izlijeva lavu iz kratera, ve─ç je fosilni vulkan koji više nije aktivan. O njegovoj davnoj aktivnosti svjedo─Źe samo geološki nalazi. Podru─Źje na kojem se nalazi zove se Gaveznica - Kameni vrh i nalazi se u blizini grada Lepoglave, u Hrvatskom zagorju.Podru─Źje na kojem se nalazi ostatak vulkanskog dimnjaka izgra─Ĺeno je od magmatske stijene koju geolozi stru─Źno zovu andezit, a vulkanska bre─ça i tuf (stvrdnuti vulkanski pepeo) koje je vulkan izbacio u vrijeme dok je bio aktivan, svjedoci su nekadašnje vulkanske aktivnosti. Sa─Źuvani fosilni vulkan zašti─çeni je geološki spomenik prirode od 1998. godine. Fosilni  vulkan nalazi se uz cestu koja iz Lepoglave vodi prema Golubovcu,  na obroncima planine Ivanš─Źice.

Nekada se na ovom podru─Źju iz kamenoloma Gaveznica vadio andezit, kamen koji je vrlo pogodan kao podloga za gradnju cesta. Kamen su vadili zatvorenici koji su kaznu slu┼żili u obli┼żnjoj kaznionici. 

Ovo podru─Źje istra┼żivali su istaknuti hrvatski prirodoslovci, geolozi Dragutin Gorjanovi─ç- Kramberger, a petrografski opis andezita ovog podru─Źja dao je Ivo Kišpati─ç još po─Źetkom 20 stolje─ça. Podru─Źje je posebno zanimljivo zbog mineraloških posebnosti, koje je prvi opisao mineralog Fran Tu─Źan. Naime, ovo je podru─Źje jedino nalazište ahata u Hrvatskoj.

Ju┼żna strana planine Ivanš─Źice (foto: Mounman / ImageShack)

Ju┼żna strana planine Ivanš─Źice


Hrvatski poludragi kamen - lepoglavski ahat

Ahat je poludragi kamen koji pripada  grupi kalcedona. Njihova je osobitost da se sastoje od niza slojeva i ima zonarnu gra─Ĺu. Ovisno o boji slojeva, kalcedoni dobivaju razli─Źita imena. Lepoglevski ahat ima naj─Źeš─çe sivkaste slojeve, tamnosive i svijetlosive do bijeli─Źaste, ┼żu─çkaste pa sve do plavi─Źasto sive u izmjeni. Prema kemijskom sastavu, ahat je silicijev dioksid, SiO2,  a prema gra─Ĺi, najjednostavnije je re─çi da je gra─Ĺen od slojeva mikrokristalini─Źnog kvarca.

Postanak lepoglavskih ahata

Kalcedoni, pa tako i njihova podvrsta ahati, nastaju u šupljinama i pukotinama vulkanskih stijena, u ovom slu─Źaju vulkanske stijene koja se zove andezit. Ove stijene nastale su vulkanskom aktivnoš─çu prije oko 22  milijuna godina. U pukotinama lave koja se polako hladila, kristalizirale su ┼żile ahata, opala, mjestimi─Źno ametista i ro┼żnjaka. Mjestimi─Źno je lava na površinu donijela velike koli─Źine mineralne otopine s puno ┼żeljeza, tako da se formirao kalcedon crvene boje, jaspis. Postanak kalcedona je dug proces. Talo┼żenje sloja po sloja minerala kvarca iz mineralnih otopina u šupljinama stijena traje tisu─çe godina.

Lepoglavski ahat (foto: Grad Lepoglava)

Lepoglavski ahat

U Lepoglavi djeluje udruga "Lepoglavski ahat", koja popularizira i promi─Źe geološku baštinu lepoglavskog kraja. ─îlanovi te udruge obra─Ĺuju ahat i ostale minerala iz nalazišta i izra─Ĺuju nakit od srebra. Od lepoglavskog ahata izra─Ĺuju se privjesci, prstenje i naušnice. Udruga aktivno radi i na sakupljanju lijepih primjeraka ahata te posjeduje zanimljivu zbirku koju je mogu─çe razgledati.

Gaveznica - Kameni vrh nije samo fosilni vulkan, ve─ç je i arheološko nalazište gdje su prona─Ĺeni ostaci pretpovijesnog naselja iz kasnog bron─Źanog doba. 

Vrijednost ovog geološkog spomenika prirode kao i prirodne ljepote Ivanš─Źice, uskoro ─çe biti prezentirane na nov na─Źin. U planu je, naime, postavljanje novih pou─Źnih staza. Utvr─Ĺene su lokacije na koje ─çe se postaviti plo─Źe s fotografijama specifi─Źnih, endemskih te ugro┼żenih i zašti─çenih biljnih i ┼żivotinjskih vrsta, opisi zanimljivih geoloških i speleoloških lokaliteta, kao i putokazi prema interesantnim lokacijama.

Ukoliko ┼żeliš posjetiti nalazište ahata, do─Ĺi u Lepoglavu i obi─Ĺi ovu zanimljivu lokaciju, a ukoliko ┼żeliš doznati više informacija, kontaktiraj udrugu Lepoglavski ahat.

Ocjena: 6.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica