Sjeverna Amerika - prerije
Autor Igor Ivanek 20.12.2012. ( 4566 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Prerija (Foto: Wikimedia Commons)Vratili smo se! Nakon Azije, vrijeme je da nastavimo putovanje na mjesto koje je Cristofor Colombo svijetu otkrio prije nešto više od 500 godina. Naravno rije─Ź je o Americi. Iako Colombo nije prvi stigao do prerija Sjeverne Amerike, mi smo odlu─Źili krenuti od ovih nevjerojatnih travnjaka pa kuda stignemo! Ne brinite, ni kroz Ameriku vas ne─çe pikati komarci, grickati pauci i napadati zmije. Sve što trebate je zavaliti se u naslonja─Źe i naoru┼żati maštom!  

 Kre─çemo u novu pustolovinu upravo – SADA!Prerije su neko─ç davno prekrivale gotovo polovicu SAD-a, ali danas je od toga ostao samo mali dio. Vjerojatno iz filmova znate tko su najpoznatiji stanovnici prerija. Ne, nisu kauboji i Indijanci, nego bizoni (fotografija lijevo). Bizon (Foto: eol.org)Europske osvaja─Źe do─Źekalo je više od 60 milijuna veli─Źanstvenih bizona, ali ve─ç krajem 19. stolje─ça ostalo ih je samo 600! 

Od ostalih ameri─Źkih vrsta spomenimo i preslatke podzemne ┼żivotinjice - prerijske pse. Usprkos svom imenu, oni su glodavci i više su u rodu s vjevericama nego s psima. Prerijski psi najve─çi dio svog vremena provode grade─çi nastambe ispod zemlje i kopaju─çi labirinte tunela i prolaza.

Njihova skrovišta su prave ku─çe sa spava─çim i dje─Źjim sobama, pa ─Źak i s toaletom! Prerijski psi unutar jedne ku─çe su pravi prijatelji, ─Źesto se maze, me─Ĺusobno ─Źeškaju i ljube. Kakva idila! Više nastambi ─Źini gradove, a najve─çi ikad zabilje┼żen imao je površinu od (jeste li spremni?) 65 000 km2 i 400 milijuna stanovnika. Nevjerojatno, zar ne!  

─ćuk jamar (Foto: Encyclopedida of Life)Prerijski psi (Foto: Encyclopedida of Life)

 Kome ─çu ovog puta ukrasti gnijezdo?  

Druga ┼żivotinja iz prerije o kojoj ─çemo vam pri─Źati ─Źesto prerijskim psima ukrade nastambu i pretvori je u svoje gnijezdo. Ta nepristojna ptica je ─çuk jamar (fotografija gore lijevo) i po mnogo─Źemu se razlikuje od drugih sova. Prvo, dnevna je ┼żivotinja, za razliku od svojih ro─Ĺaka koji su no─çne ptice. Drugo, mu┼żjak je ve─çi od ┼żenke, što nije uobi─Źajeno kod ptica. Još ─çemo vam otkriti da su dobri imitatori ─Źegrtuša što koriste kada brane gnijezdo. 

Osim toga, mu┼żjaci su i bri┼żni o─Źevi. Toliko bri┼żni da «posijede» od brige za mlade. Naime, ljeti mu┼żjak tjednima dr┼żi stra┼żu spred gnijezda ─Źuvaju─çi pti─çe pa mu sunce do kasnog ljeta toliko izblijedi perje da ga i po tome mo┼żete razlikovati od ┼żenke.

I za kraj ovog kratkog obilaska predstavljamo vam pravog dave┼ża – bikovsku zmiju. Kada ka┼żemo dave┼ż, ne šalimo se, jer iako nije otrovna ova zmija plijen ubija svojim ─Źvrstim zagrljajem.

 Bikova zmija (Foto:www.eol.org)

 Bikovska zmija


Mislim da nam je za sada dovoljno uzbu─Ĺenja. Ne smijemo se premoriti jer Amerika je velika i treba ─Źuvati snagu za sve ono što nas tek ─Źeka!

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica