Sjeverna Amerika - prerije
Autor Igor Ivanek 20.12.2012. ( 7238 pročitano ) Članci istog autora

Prerija (Foto: Wikimedia Commons)Vratili smo se! Nakon Azije, vrijeme je da nastavimo putovanje na mjesto koje je Cristofor Colombo svijetu otkrio prije nešto više od 500 godina. Naravno riječ je o Americi. Iako Colombo nije prvi stigao do prerija Sjeverne Amerike, mi smo odlučili krenuti od ovih nevjerojatnih travnjaka pa kuda stignemo! Ne brinite, ni kroz Ameriku vas neće pikati komarci, grickati pauci i napadati zmije. Sve što trebate je zavaliti se u naslonjače i naoružati maštom!  

 Krećemo u novu pustolovinu upravo – SADA!Prerije su nekoć davno prekrivale gotovo polovicu SAD-a, ali danas je od toga ostao samo mali dio. Vjerojatno iz filmova znate tko su najpoznatiji stanovnici prerija. Ne, nisu kauboji i Indijanci, nego bizoni (fotografija lijevo). Bizon (Foto: eol.org)Europske osvajače dočekalo je više od 60 milijuna veličanstvenih bizona, ali već krajem 19. stoljeća ostalo ih je samo 600! 

Od ostalih američkih vrsta spomenimo i preslatke podzemne životinjice - prerijske pse. Usprkos svom imenu, oni su glodavci i više su u rodu s vjevericama nego s psima. Prerijski psi najveći dio svog vremena provode gradeći nastambe ispod zemlje i kopajući labirinte tunela i prolaza.

Njihova skrovišta su prave kuće sa spavaćim i dječjim sobama, pa čak i s toaletom! Prerijski psi unutar jedne kuće su pravi prijatelji, često se maze, međusobno češkaju i ljube. Kakva idila! Više nastambi čini gradove, a najveći ikad zabilježen imao je površinu od (jeste li spremni?) 65 000 km2 i 400 milijuna stanovnika. Nevjerojatno, zar ne!  

Ćuk jamar (Foto: Encyclopedida of Life)Prerijski psi (Foto: Encyclopedida of Life)

 Kome ću ovog puta ukrasti gnijezdo?  

Druga životinja iz prerije o kojoj ćemo vam pričati često prerijskim psima ukrade nastambu i pretvori je u svoje gnijezdo. Ta nepristojna ptica je ćuk jamar (fotografija gore lijevo) i po mnogočemu se razlikuje od drugih sova. Prvo, dnevna je životinja, za razliku od svojih rođaka koji su noćne ptice. Drugo, mužjak je veći od ženke, što nije uobičajeno kod ptica. Još ćemo vam otkriti da su dobri imitatori čegrtuša što koriste kada brane gnijezdo. 

Osim toga, mužjaci su i brižni očevi. Toliko brižni da «posijede» od brige za mlade. Naime, ljeti mužjak tjednima drži stražu spred gnijezda čuvajući ptiće pa mu sunce do kasnog ljeta toliko izblijedi perje da ga i po tome možete razlikovati od ženke.

I za kraj ovog kratkog obilaska predstavljamo vam pravog daveža – bikovsku zmiju. Kada kažemo davež, ne šalimo se, jer iako nije otrovna ova zmija plijen ubija svojim čvrstim zagrljajem.

 Bikova zmija (Foto:www.eol.org)

 Bikovska zmija


Mislim da nam je za sada dovoljno uzbuđenja. Ne smijemo se premoriti jer Amerika je velika i treba čuvati snagu za sve ono što nas tek čeka!

Ocjena: 9.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.