Upoznaj šume Sjeverne Amerike!
Autor Igor Ivanek 02.1.2013. ( 8962 pročitano ) Članci istog autora

Šuma Sjeverne Amerike (Foto: Encyclopedia of Live)

Nadamo se da ste se odmorili te da ste spremni za putovanje kroz nepregledna prostranstva gustih šuma sjevernoameričkog kontinenta. Ako volite šume, ovo je pravo mjesto za vas! Cijeli kontinent je bogat svim vrstama šuma. Ima crnogoričnih, listopadnih, miješanih…

Najstariji stanovnik tih šuma je sekvoja, ponekad stara preko 2000 godina. Sekvoja je i najveće živo biće na Zemlji, drvo visoko preko 100 metara. Pa tko se sada usudi reći da su šume dosadne!

U ovom članku ćemo ipak malo veću pažnju posvetiti životinjskim stanovnicima šuma. Zato ne gubimo vrijeme, nego odmah krenimo!

Sekvoja (Foto: Encyclopedia of Life)Američki crni medvjed (Foto: commons.wikimedia.org)

Sekvoja je najveće i najdugovječnije drvo na svijetu (lijevo). Američki crni medvjed (desno) najbrojnija je vrsta medvjeda na svijetu

Medvjed je sigurno prva asocijacija na spomen šume. I sjevernoameričke šume imaju svog medvjeđeg predstavnika. To je američki crni medvjed i najbrojnija je vrsta medvjeda na svijetu. Odlično se penje na drveće iako može težiti preko 400 kg! Po težini možete zaključiti kako ovaj medo ne bira puno kada je riječ o hrani. Jede gotovo sve što pronađe.

Još jedna poznata životinja je prugasti američki smrdljivac koji je najpoznatiji, pogađate, po smrdljivoj tekućini koju ispušta kada je u opasnosti. Ipak, jedan smrdljivac nikada neće pošpricati drugog smrdljivca. Kako obzirno, zar ne? Smrdljivci imaju još jedan dar - otporni su na zmijski otrov i mogu ga podnijeti u čak deset puta većoj količini od drugih životinja njihove veličine. Sretnici!

Smrdljivac (Foto: wikimedia.commons.org)Američka crna štakorašica (Foto: commons.wikimedia.org)

Prugasti američki smrdljivac (lijevo) i američka crna štakorašica (desno)

Kako ne biste pomislili da u sjevernoameričkim šumama nema gmazova, predstavit
ćemo vam i jednu zmiju - crnu američku štakorašicu. Ime joj sve otkriva, gotovo je potpuno crna i jede štakore pa često dobro dođe i na farmama kao zaštitnik od glodavaca. Nije otrovna i zapravo je vrlo sramežljiva te izbjegava susrete s ljudima. A ako joj baš stanete na put, rijetko napada. Uglavnom ostane nepomična ili koji put oponaša čegrtušu. Ako je baš jako gnjavite, ispustit će ružan miris. I nije baš neki strah i trepet.                                                 

Prugasta vjeverica (Foto: wikimedia.commons.org)

Za kraj, predstavljamo vam jedno od najslađih stvorenja, junaka crtića i velikog pospanca – prugastu američku vjevericu (fotografija lijevo). Provede više od pola godine spavajući zimski san, pa drugu polovicu godine ima snage biti živahna i razigrana. Veći dio svog budnog vremena provodi kupajući se u prašini i češljajući krzno. Jede sve i svašta, najčešće sjemenke, ali i drugu hranu koju čuva i nosi u vrećicama s unutrašnje strane obraza. U Hrvatskoj ih (kao i američke crne medvjede) možete posjetiti u zagrebačkom zoološkom vrtu, oduševit će vas.

I eto, prošli smo šume uzduž i poprijeko, susreli različite životinje te sada, puni dojmova, možemo dalje.

Sljedeći put vodimo vas do rijeka i jezera gdje ćemo vas upoznati s njihovim stanovnicima, a nećete trebati opremu za ronjenje.

Ocjena: 8.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.