Kako je nastala špilja Veternica?
Autor Nikolina Bo┼ínjak 19.5.2012. ( 6034 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Veternica (foto: Damir Kova─Źi─ç)Veternica je po svojoj duljini ─Źetvrta špilja u Hrvatskoj, te je zna─Źajno arheološko i paleontološko  nalazište, kao i pou─Źni primjer krških pojava jer dio Medvednice u kojem se nalazi Veternica ima i krška obilje┼żja. To zna─Źi da je izgra─Ĺen od karbonatnih stijena koje zovemo vapnenac i dolomit. Voda polako otapa ove stijene i uzrokuje nastanak razli─Źitih površinskih i podzemnih krških oblika. Jedan od takvih oblika su i špilje, kao što je Veternica.

 Špilja Veternica nastajala je tijekom geološkog razdoblja koje zovemo pleistocen. Razdoblje pleistocena zapo─Źelo je prije oko 1,8 milijuna godina, a završilo prije oko 10.000 godina. U to vrijeme, izmjenjivala su se glacijalna (ledena) i interglacijalna doba (razdoblja izme─Ĺu dviju oledbi).

Poniranjem du┼ż pukotina u stijenama, voda je s podru─Źja livade Ponikve tijekom dugog vremenskog razdoblja pronašla put ka podzemlju i potekla na kontaktu dviju vrsta stijena od kojih je gra─Ĺen ovaj dio Medvednice: litotamnijskog vapnenca i dolomita. Litiotamnijski vapnenac šupljikava je stijena koja je dobila ime po crvenoj algi Lithothamnion, koja je ┼żivjela u moru.

Crvene alge iz roda Lithothamnion (foto: EOL)

Crvena alga iz roda Lithothamnion u svoje stijenke ugra─Ĺuje vapnenac. Njezinim nagomilavanjem kroz milijune godina nastao je litotamnijski vapnenac. Od ove je vrste vapnenca izgra─Ĺena zagreba─Źka katedrala.


Medvednica je u davnoj prošlosti bila otok. U stropu i stijenama špilje Veternica mogu se prona─çi brojni dokazi o morskom porijeklu postanka ove stijene. Naime, tu su vidljivi fosilni ostaci školjaka, pu┼żeva, morskih je┼żinaca, okamenjene nakupine algi, a prona─Ĺeni su i zubi morskog psa.

Ukupna duljina do sada istra┼żenih kanala iznosi preko 7 kilometara, a du┼żina glavnog kanala je preko 2 km. U Veternici su se razvili i posebni špiljski ukrasi, takozvane sige, koje nastaju talo┼żenjem otopljenog vapnenca iz vode te njegovom kristalizacijom u šupljinama i pukotinama.

Paleontolozi ispred špilje Veternice (foto: PP Medvednica)

Rani istra┼żiva─Źi Veternice utrli su put mnogim današnjim spoznajama o ovoj špilji


Špiljski ukrasi mogu biti razli─Źitih oblika i na─Źina postanka. U Veternici nalazimo  stalaktite – špiljski ukras koji raste odozgora i visi sa stropa pe─çine, stalagmite – ukrasi koji rastu iz poda i prema gore, stalagnate - špiljski stupovu, spojeni stalaktit  i stalagmit, zavjese, heliktite (rastu u svim smjerovima), tanke cjev─Źice koje predstavljaju po─Źetak faze razvoja tzv. „špagete“...  Špiljski ukrasi rastu jako sporo. Znanstvenici su izra─Źunali da je prosje─Źna brzina rasta od 1 do 2 mm na godinu. Špiljski ukrasi u špiljama ne smiju se odlamati i uzimati kao suvenir.

U Veternici su ┼żivjeli i ─Źovjekovi preci, neandertalci, špiljski medvjedi, špiljski lavovi, šišmiši i druge ┼żivotinje. Veternicu je mogu─çe posjetiti tijekom prolje─ça i ljeta, svaki vikend od 10 do 16 sati. Za brigu o Veternici i edukaciju djece i odraslih gra─Ĺana zadu┼żena je javna ustanova Park prirode Medvednica.

_______

Fotografije špilje Veternica ustupljene su ljubaznoš─çu Parka Prirode Medvednica

Ocjena: 5.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica