Sargaško more - mitsko more opkoljeno morem

Datum 14.5.2012. | Tema: Mora i oceani

Ssrgaško more (foto: NOAA)

"Najmorskije" od svih mora, more opkoljeno morem, more unutar mora, more koje se odreklo ikakve veze s kopnom od davnina je povezano s brojnim legendama i mitovima. Od morskih struja u kojima nestaju brodovi, poveznica s legendarnim kontinentom Atlantidom i Bermudskim trokutom pa do goleme količine plutajućih algi po kojem je more dobilo ime.


Smješteno usred Atlanskog oceana, bez ikakvog doticaja s kopnom, Sargaško more jedinstveno je u svijetu. Oblikovano zbog specifičnog protoka Golfske struje, ovo more je zapravo zatvoren eliptičan vrtlog koji se kreće u smjeru kazaljke na satu, zbog čega je more odvojeno od okolnog oceana. Sargaško more (foto: NASA)Hranjive tvari koje stižu oceanskim strujama ostanu zarobljene unutar Sargaškog mora, zbog čega se razvija golema količina planktona, što u konačnici uzrokuje bujanje života i čini ovo more pravom malom oazom života usred oceana. Poznato je kako je prosječna temperatura mora viša od okolnog oceana dok je prozirnost jako velika. Visoka temperatura i mirno more uzrokuju specifično cvjetanje smeđe alge roda Sargassum. Alga uz pomoć posebnih prostora ispunjenih zrakom pluta na površini mora i tako maksimalno iskorištava sunčevu svjetlost. Izrazito velika količina ovih algi na površini dala je ovom moru i ime - Sargaško more.

Činjenica da je more prekriveno nepreglednim poljem smeđih algi na površini daje ovom moru mističan prizvuk. Kružne struje Sargaškog mora, kao i slab vjetar u tom području oceana, zadavale su velike probleme pomorcima u prošlosti. Vrtložne struje mora zarobile bi jedrenjake i po nekoliko mjeseci ukoliko ne bi bilo dovoljno vjetra da se brod izvuče iz jakih struja mora. Smješteno uz istočnu obalu Sjeverne Amerike, oko otočja Bermuda, ovo područje naziva se i Vražjim ili Bermudskim trokutom. Česta nestajanja brodova i aviona, kao i priče o morskim nemanima koje bi potapale brodove, samo su hranile maštu pomoraca diljem svijeta. Prvi koji je opisao Sargaško more bio je Christopher Columbo pri otkrivanju Novog svijeta. Kad je došao u područje Sargaškog mora i vidio mnogo "morske trave" pomislio je kako je jako blizu obale, ali se iznenadio kada je shvatio da obale nema nigdje na vidiku.Sargaško more (foto: SAFMC)

Sargaško more predstavlja i zanimljivu poveznicu mitskog kontinenta Atlantide i europskih jegulja koje početak svog života dočekaju upravo u tom moru. Jegulje su ribe koje u odraslom obliku žive u kopnenim slatkim vodama, a na razmnožavanje odlaze u more.  Ali zašto baš odlaze tako daleko, u središte Atlanskog oceana, da izdignu mlade? Uz sve biološke razloge, koji uključuju evolucijske prilagodbe, spominje se i mitski kontinent Atlantida koji je, prema nekim tvrdnjama, bio smješten istočno od Sargaškog mora, također usred Atlanskog oceana. Priče govore kako su jegulje živjele u rijekama Atlantide, a razmnožavale se u bliskom Sargaškom moru. Nakon propasti mitskog kontinenta, jegulje su instinktivno odlazile na istok, do prvih kopnenih voda gdje bi provele ostatak života, a taj instinktivni put bi ih doveo do europskih rijeka.

Kakva god mitska priča o Sargaškom moru bila, činjenica da je more zapravo jedan veliki vrtlog unutar Atlanskog oceana u zadnje je vrijeme dobila i jednu negativnu stranu. Naime, otkriveno je kako sav otpad donešen morskim strujama ostaje zatočen u vrtlogu te tako danas na površini mora pluta ogromna količina ljudskog smeća. Osim što narušava ekologiju ovog fascinantnog ekosustava, nadajmo se da more neće dobiti neko novo ime s obzirom na to što mu pluta po površini. Jer, nažalost, očito će to biti sve manje smeđih algi, a sve više smeća.

Zanimljivost za kraj:

Sargaško je more posebno i po jednom specifičnom primjeru mimikrije, ili jednostavno rečeno, sposobnosti organizama da se pretvaraju da su nešto drugo. Pogledaj!

Više o Sargaškom moru možeš istražiti i na ovim linkovima:

http://www.amnh.org/exhibitions/perma ... 1_dioramas/e_sargasso.php

http://oceanservice.noaa.gov/facts/sargassosea.html

http://www.sargassoalliance.org/

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/zemlja/article.php?storyid=1