RSS Feed
Ballova piramida – kap iz vedra neba!
Agata Kovačev Objavljeno 04.7.2014. ( 9704 pročitano )

Ballova piramida (foto: Wikimedia Commons)Sitna točkica, koja na karti svijeta označava Ballovu piramidu, gotovo se gubi u okolnom oceanu. No, oni koji su se uživo susreli s njom, jedva su povjerovali svojim očima. Možete li zamisliti kameni stup koji strši iz oceana i toliko je visok da se čini kao da dodiruje nebo?

Ocjena: 10.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Koraljni grebeni
Andreja Lucić Objavljeno 26.5.2012. ( 17166 pročitano )

Koraljni greben (foto: NOAA)Koraljne grebene često nazivaju „kišnim šumama“ oceana zato što čine jedan od najraznolikijih ekosustava na svijetu. Iako čine samo 0,1 % ukupne površine oceana, na koraljnim grebenima živi čak 25 % svih morskih vrsta. Grebeni predstavljaju složene podvodne strukture u moru koje su sastavljene od kolonija sitnih organizama, koraljnih polipa.

Ocjena: 7.00 (11 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zašto je more slano?
Petra Kutleša Objavljeno 26.5.2012. ( 113720 pročitano )

Zašto je more slano (foto: FreeDigitalPhotos)Sve prirodne vode, poput kiše, rijeka, jezera, mora sadrže otopljene tvari koje znanstvenici nazivaju soli. Ali svi znamo da nemaju sve vode slani okus. Evo i  malog eksperimenta: Napuni tri čaše s vodom iz kuhinjske slavine. Kušaj vodu iz jedne čaše. Iako su u njoj prirodno prisutne otopljene soli, voda je pitka, zar ne? U drugu čašu dodaj prstohvat kuhinjske soli i primjetit ćeš da će ti voda ili i dalje biti pitka ili ćeš je osjećati kao blago slanu, što ovisi o tvojim okusnim pupoljcima  za slano. U treću čašu dodaj čajnu žličicu soli i tvoji okusni pupoljci će snažno protestirati da je ta voda preslana za piće – u toj čaši vode ima jednako soli koliko i u čaši morske vode!

Ocjena: 7.00 (16 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Život ispod leda - morska priča
Andreja Lucić Objavljeno 25.5.2012. ( 10920 pročitano )

Orka (foto: NOAA)Krajem 90-ih godina prošlog stoljeća znanstvenici su otkrili na stotine slatkih jezera ispod debelog sloja leda na antarktičkom kontinentu (debljina leda ponekad iznosi i više od 3500 m). Ta jezera su vjerojatno ostala nepromijenjena zadnjih 15-20 milijuna godina! Otkrićem života u tim jezerima znanstvenici bi stekli uvid u život u dalekoj prošlosti i stoga se znanstveni timovi različitih zemalja natječu koji će od njih prvi doći do novih spoznaja o životu u tajanstvenim jezerima.

Ocjena: 5.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Dubokomorski okoliš – najmanje istraženo stanište na svijetu (2. dio)
Andreja Lucić Objavljeno 25.5.2012. ( 22812 pročitano )

Riba udičarka (foto: Dr. Julian Finn/Museum Victoria/Census of Marine Life/AP Photo)Zamisli na trenutak kako bi se osjećala/o da cijeli svoj život provedeš u okolišu bez ijedne zrake svjetlosti. Bilo bi to prilično tmurno, zar ne? Dubokomorski organizmi zato su razvili jednu doista prekrasnu prilagodbu. Naime, jedini izvor svjetla u njihovom okolišu je bioluminiscencija, odnosno svjetlo koje stvaraju sami, i to kemijskim reakcijama u posebnim stanicama, takozvanim fotocitama.

Ocjena: 8.00 (10 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Sargaško more - mitsko more opkoljeno morem
Nikola Koletić Objavljeno 14.5.2012. ( 28113 pročitano )

Ssrgaško more (foto: NOAA)

"Najmorskije" od svih mora, more opkoljeno morem, more unutar mora, more koje se odreklo ikakve veze s kopnom od davnina je povezano s brojnim legendama i mitovima. Od morskih struja u kojima nestaju brodovi, poveznica s legendarnim kontinentom Atlantidom i Bermudskim trokutom pa do goleme količine plutajućih algi po kojem je more dobilo ime.

Ocjena: 10.00 (3 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Dubokomorski okoliš – najmanje istraženo stanište na svijetu
Andreja Lucić Objavljeno 13.5.2012. ( 23418 pročitano )

Riba udičarka (foto: Dr. Julian Finn/Museum Victoria/Census of Marine Life/AP Photo)Dubokim morem smatraju se sve dubine veće od 1 000 m. Kako do tih dubina uopće ne dopire svjetlo, dugo se smatralo da je to područje bez života, ali su istraživanja pokazala da je ono itekako bogato živim svijetom koji se prilagodio posebnostima staništa.

Ocjena: 7.00 (11 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.