RSS Feed
Zaviri u Globalno skladište sjemena na Svalbardu
Behija Salkić Objavljeno 04.3.2014. ( 10228 pročitano )

Ulaz u Globalno skladište sjemena (foto: Mari Tefre)Banke sjemena su ustanove koje pohranjuju sjeme različitih vrsta biljaka kako bi ih se očuvalo u slučaju različitih prirodnih katastrofa, ratova, bolesti i sličnih događaja zbog kojih bi neko sjeme (odnosno biljka) moglo nestati. U bankama sjemena se čuvaju različite vrste sjemena, od različitih usjeva pa sve do sjemena rijetkih i ugroženih vrsta koje bi mogle izumrijeti. Jedno mjesto na svijetu također čuva sjeme i veoma je posebno, a više o njemu pročitaj u nastavku!

Ocjena: 9.00 (5 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Nauči razlikovati najčešće vrste hrastova u Hrvatskoj!
Behija Salkić Objavljeno 18.2.2014. ( 96957 pročitano )

Hrast lužnjak (foto: Wikimedia Commons)Hrast se od davnina smatrao vrhovnim stablom pa je tako kod brojnih europskih kultura hrast bio posvećen vrhovnim božanstvima. Bio je simbol Zeusa u staroj Grčkoj i Jupitera u starom Rimu. Štovali su ga i brojni drugi narodi - Slaveni, Kelti, Germani... No, pravo je pitanje – koju vrstu hrasta su točno štovali?

Ocjena: 9.00 (50 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Relikti - prastari vladari planina
Danijel Škrtić Objavljeno 20.5.2012. ( 18871 pročitano )

Velebitska degenija (foto: Damir Vukušić)

Pojednostavljeno, relikti su one vrste koje danas imaju puno manji životni prostor nego što su to imale u prošlosti, odnosno u prošlom geološkom razdoblju. Drugim riječima, relikt je ona biljna ili životinjska vrsta koja je ostatak nekada velike i široko rasprostranjene populacije. Do smanjenja veličine populacije dolazilo je zbog niza razloga kao što su: klimatske promjene (npr. promjena temperature), geografske promjene (npr. nastajanje planinskih masiva, odvajanje dijela kopna, stvaranje otoka) i čovjekov utjecaj (npr. uništavanje šuma). Sve to može utjecati na smanjenje populacije određene vrste, a ako to smanjenje ima i trend naglog opadanja brojnosti kroz duži period, onda možemo govoriti o reliktima.

Ocjena: 7.00 (7 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Morske cvjetnice Jadrana
Tonka Roje Objavljeno 20.5.2012. ( 39816 pročitano )

Posidonija (foto: M. Sanfélix/EoEarth)Jeste li znali da u Jadranu, osim brojnih vrsta algi, žive i biljke cvjetnice? Morske cvjetnice su „prave“ biljke koje su se prilagodile životu u moru. Pripadaju skupini biljaka koje se zovu kritosjemenjače (Angiospermae), imaju razvijen korijen, stabljiku, list i cvijet. Jadransko more naseljavaju četiri vrste morskih cvjetnica a to su tzv. morska trava (posidonija), morska svilina, patuljasta svilina i čvorasta morska resa. Najznačajnija i najrasprostranjenija u Jadranskom moru je posidonija koja je endemska vrsta Sredozemnog mora. Više o morskim cvjetnicama, njihovoj važnosti u moru i karakteristikama pročitajte u nastavku.

Ocjena: 6.00 (5 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Močvarna staništa u Hrvatskoj
Barbara Žeželj Objavljeno 20.5.2012. ( 30721 pročitano )

Kopački rit (foto: Wikimedia Commons)U povijesti su se uz močvare vezale riječi kao što su vlažna i smrdljiva, na njih se gledalo kao na raspadajuća staništa te ih se često isušivalo kako bi se dobilo plodno zemljište. U novije doba shvaća se važnost močvarnih područja osobito zbog toga što one kontroliraju poplave, prazne vodene rezerve, zadržavaju i talože nanose te neutraliziraju razne otrove. Mogli bismo ih  nazvati spužvama koje, ovisno o količni podzemne i površinske vode, otpuštaju ili zadržavaju  vodu. Ako negdje želite pronaći milijune kukaca, beskralješnjaka, ptica, riba i raznolike vodene vegetacije, močvara je pravo mjesto za to!

Ocjena: 8.00 (9 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.