Krzneni zmajevi
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 4081 pročitano ) Članci istog autora

Kolugo (foto: Wikimedia)Prehrana: biljojed

Skupina: sisavci

Duljina:  33-42 cm

Rasprostranjenost: jugoistočna Azija

U krošnjama azijskih prašuma obitavaju i neobični sisavci kožuškari. Kroz zrak jedre od jednog do drugog stabla uz pomoć ogromne letne opne (patagium) koja se proteže od vrata do vrhova prstiju (i između prstiju) sve do repa i oblikom podsjeća na zmaja.  Kad skoče s grane i rašire se, opna djeluje kao padobran – njena velika površina usporava padanje i omogućava im da rade spektakularne skokove s drveta na drvo. Mogu projedriti više od 100 m, a pritom gotovo nimalo ne gube na visini. Iako se u zraku kreću s neopisivom lakoćom, na tlu su spori i prilično šlampavi.  Većinu dana provode sklupčani u šupljem drveću ili viseći neprimjetno na trupovima stabala. Smeđe krzno išarano im je nepravilnim točkama i mrljama te podsjeća na boju kore drveta, što ih čini teško uočljivima predatorima. I letna opna je prekrivena krznom, što im je i priskrbilo nadimak krzneni zmajevi .

Kolugo (foto: Timlaman.com)

Kolugo (leteći lemur) tijekom noći u prašumi jedri između dva drveta

(Izvor: S dopuštenjem Tima Lamana / Timlaman.com)

 

Noći provode jedreći od drveta do drveta u potrazi za plodovima i cvijećem kojim se hrane. Imaju neobične donje zube u obliku češljića, a svaki zub ima i do 20 zubaca!  Zubima stružu hranu i održavaju krzno. 

Najbliži su rođaci nama ljudima i ostalim primatima. Iako spadaju u prave sisavce, razmnožavaju se slično tobolčarima: trudnoća traje 60 dana, a bebe se rode slabe i nerazvijene te provedu prvih 6 mjeseci života priljubljeni uz majčin trbuh. Da bi ih zaštitile, majke smotaju rep i od letne opne formiraju topli  i sigurni tobolac.

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.