„Staklene lignje“ – majstori prikrivanja
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 5263 pročitano ) Članci istog autora

Prozirna lignja (foto: tolweb,org)Skupina: mekušci

Način prehrane: mesojed

Duljina: 15 cm - 3 m

Rasprostranjenost: tropski dijelovi svih oceana

Podsjeća li i tebe ova fotografija na glavu izvanzemaljca? Vjerovao ili ne, ovo stvorenje je ipak stanovnik Zemlje. Točnije, stanovnik oceana. Za njhov jedinstven nabubren izgled odgovorna je ogromna komora unutar tijela ispunjena plinom amonijakom. Mijenjanjem obujma komore, lignje se mogu spuštati u dubinu, dizati u pliće vode ili se održavati na jednoj dubini bez prevelike upotrebe mišića. Istu ulogu ima plivaći mjehur kod riba.

Izuzev smeđih točkica kojima je prekriveno, tijelo i kratki krakovi lignje gotovo su potpuno prozirni, pa svjetlost prolazi kroz njih i lignja ne stvara sjenu. Oči nisu prozirne, no oko njih se nalaze svjetleći organi, fotofori (fotografija dolje). Oni stvaraju svjetlost jednake jačine kao svjetlost koja dopire s površine i kamufliraju sjenu koju bacaju oči.

Svjetleći organi (foto: tolweb.org)

Fotofori (svjetleći organi) oko očiju prozirne lignje


Kroz prozirno tijelo možeš vidjeti probavnu žlijezdu, postavljenu okomito kako bi stvarala što manju sjenu. Ispod žlijezde također se može nalaziti svjetlosni organ koji ima istu ulogu kao i svjetlosni organi ispod očiju – učiniti lignju manje vidljivom. Radoznalim (vjerojatno i gladnim) očima koje vrebaju iz dubine čini se da  iznad njih  nema ničega.

Kad su uznemirene, napuhnu se kao lopta, uvuku glavu i krakove u sebe i priljube peraje čvrsto uz tijelo. Znanstvenici smatraju da to čine jer ih grabežljivci s malim ustima teže mogu pojesti.

Prozirne lignje katkad baš žele biti viđene. U vrijeme parenja, primjerice. Tada ženke uključuju svoje skrivene fotofore na krakovima i kupajući se u valovima svjetla privlače partnere.

Postoji više od 60 vrsta staklenih lignji, a u tu skupinu pripada i ogromna lignja koja može narasti i do 3 metra (ne uključujući krakove)!

Zanima li te ova tema dodatno, klikni ovdje!


Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.