Riba koja vidi sve
Autor Sandra Kolundžija 29.5.2012. ( 5439 pročitano ) Članci istog autora

Riba bačvastooka (foto: (c) 2009 MBARI)Skupina: ribe

Način prehrane: mesojed

Duljina: 15cm

Rasprostranjenost: svi oceani, na dubinama od 600 do 800 metara

Ova neobična riba pripada skupini nazvanoj bačvastooke. Bačvastooke imaju par cjevastih očiju koje podsjećaju na dalekozor, usmjerenih prema gore jer od tamo dolazi sva svjetlost u njihovom dubokomorskom domu. Dvije rupice iznad njenih usta podsjećaju na oči, ali su zapravo organi za osjet njuha, slični ljudskim nosnicama, ali ribe ne dišu kroz njih nego pomoću škrga.Njihove jako osjetljive oči izvrsne su za potragu za blijedim siluetama plijena iznad glave, ali zbog cjevastog oblika imaju veoma usko vidno polje (kao kad gledaš kroz kartonske tube preostale od toaletnog papira). Donedavno su znanstvenici smatrali da bačvastooke mogu gledati samo gore, te su se pitali kako love hranu, a da ne vide ispred sebe.

Kad je bačvastooka (Macropinna microstoma) snimljena u svom podvodnom okolišu, prvi put  je uočena prozirna kupola ispunjena tekućinom na gornjem dijelu njene glave[1]. A tada je riba iznenadila sve pokazavši da ona može okretati oči prema naprijed i normalno vidjeti kroz prozirnu kupolu. Pogledaj video!

Kolonija sinofor (foto: MBARI)

Kolonija sifonofor (S dopuštenjem (c) 2009 MBARI)


Veoma pokretljive oči iznimno su im korisne za vješto manevriranje među lovkama sifonofora od kojih „kradu“ uhvaćene životinje. Sifonofor je kolonija organizama, a kao i njihove srodnice meduze, ima lovke sa žarnim stanicama kojima omamljuje male životinje. Duži od 10 metara,  izgledaju poput živih mreža za lov (slika gore).[1] Kad se riba izvlači s velike dubine, ova krhka struktura se uništi.

 

Ocjena: 4.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.