Riba koja vidi sve
Autor Sandra Kolund┼żija 29.5.2012. ( 3846 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Riba ba─Źvastooka (foto: (c) 2009 MBARI)Skupina: ribe

Na─Źin prehrane: mesojed

Duljina: 15cm

Rasprostranjenost: svi oceani, na dubinama od 600 do 800 metara

Ova neobi─Źna riba pripada skupini nazvanoj ba─Źvastooke. Ba─Źvastooke imaju par cjevastih o─Źiju koje podsje─çaju na dalekozor, usmjerenih prema gore jer od tamo dolazi sva svjetlost u njihovom dubokomorskom domu. Dvije rupice iznad njenih usta podsje─çaju na o─Źi, ali su zapravo organi za osjet njuha, sli─Źni ljudskim nosnicama, ali ribe ne dišu kroz njih nego pomo─çu škrga.Njihove jako osjetljive o─Źi izvrsne su za potragu za blijedim siluetama plijena iznad glave, ali zbog cjevastog oblika imaju veoma usko vidno polje (kao kad gledaš kroz kartonske tube preostale od toaletnog papira). Donedavno su znanstvenici smatrali da ba─Źvastooke mogu gledati samo gore, te su se pitali kako love hranu, a da ne vide ispred sebe.

Kad je ba─Źvastooka (Macropinna microstoma) snimljena u svom podvodnom okolišu, prvi put  je uo─Źena prozirna kupola ispunjena teku─çinom na gornjem dijelu njene glave[1]. A tada je riba iznenadila sve pokazavši da ona mo┼że okretati o─Źi prema naprijed i normalno vidjeti kroz prozirnu kupolu. Pogledaj video!

Kolonija sinofor (foto: MBARI)

Kolonija sifonofor (S dopuštenjem (c) 2009 MBARI)


Veoma pokretljive o─Źi iznimno su im korisne za vješto manevriranje me─Ĺu lovkama sifonofora od kojih „kradu“ uhva─çene ┼żivotinje. Sifonofor je kolonija organizama, a kao i njihove srodnice meduze, ima lovke sa ┼żarnim stanicama kojima omamljuje male ┼żivotinje. Du┼żi od 10 metara,  izgledaju poput ┼żivih mre┼ża za lov (slika gore).[1] Kad se riba izvla─Źi s velike dubine, ova krhka struktura se uništi.

 

Ocjena: 7.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica