Šesteronogi gmizavci
Autor Igor Franić 26.5.2012. ( 13101 pročitano ) Članci istog autora

                                                      Bogomoljka (foto:Wikimedia)

Neki od nas im se dive, neki ih ni ne primjećuju, a nekima se pojavljuju u najgorim noćnim morama. Ima ih raznih oblika, veličina, boja i ponašanja, a možemo ih naći u gotovo svakom kutku zemaljske kugle. To su, pogađate – KUKCI!Kukaca na svijetu ima jako puno, više od milijun vrsta, a samo u Europi ih ima 100.000 vrsta. Možemo ih naći na zemlji, u travi, na drveću i u vodi, u zraku pa čak i u  područjima koja nama ljudima ne izgledaju baš privlačno.Vretence (foto:EOL)

Ako malo razmislite, vidjet ćete da se teško možete sjetiti nekog kukca koji nema krila. Tako čak i mravi u jednom stadiju svog života imaju krila. Njihova sposobnost letenja omogućila im je širenje na velikom broju staništa.

Kukci se kreću na razne načine. Sa svojih 6 nogu vrlo su spretni, a mogu se penjati po raznim površinama kao što su kora drveta, zid, pa čak i staklo. Svi ste vidjeli muhu koja se bez muke penje po vašemu prozoru, a to joj omogućuju ljepljive prijanjalke na nogama. Kukci imaju različito građene noge smiješnih naziva kao hodalice, trčalice, čistilice, plivalice, skakalice i grabilice, a vjerojatno pretpostavljate koje noge za što služe.

 Kad vi želite razgovarati s nekim vašim prijateljem koji živi daleko od vas, potrebno je samo podići slušalicu i to je to. Zamislite kako je tek malim kukcima kada trebaju naći pripadnika svoje vrste u velikom svijetu visoke trave i opasnih grabežljivaca. Neki su kukci zbog toga razvili glasno „pjevanje“. Tako vam je sigurno cvrčak (dolje lijevo), koji je jedan od najglasnijih kukaca, dosađivao tijekom toplih ljetnih noći.

Cvrčak (foto: EOL)Jelenak borba (foto: EOL)

Cvrčak (Cicada orni) na kori drveta (lijevo) i borba dvaju jelenaka (Lucanus cervus, desno)


U svijetu kukaca gdje skoro svi imaju krila važno je i koliko si brz. Tako vretence može letjeti brzinom i do 54 kilometara na sat, usput hvatajući male mušice i komarce, a ako ste se ikad zapitali zašto muha zuji dok leti, to je zato jer ona napravi i do 300 zamaha krilima u sekundi (fotografija desno).

Obična muha (foto:Wikimedia)

 Obična kućna muha (Musca domestica)

Kukci su malena bića te su zbog toga razvili jak oklop na svome tijelu. Kukac iz reda kornjaša koji se zove jelenak (gore desno), uz jak oklop, ima i goleme čeljusti kojima se može itekako dobro braniti. Ako ste mislili da su kukci samotnjaci i nedruštvene životinje, sjetite se samo mrava, termita i pčela koje žive u zadrugama koje su podijeljene na radnike, vojnike te čak imaju i kraljicu koja se brine za potomstvo. U njihovom društvu svatko zna svoju ulogu, zbog čega su oni i jedni od najboljih graditelja. U to ćemo se odmah uvjeriti čim pogledamo termitnjake koji mogu biti visoki i do 12 metara sa sustavom prozračivanja kao u najboljim neboderima.

 Termitnjak (foto:EOL)Osa (foto: Wikimedia)

Golemi termitnjak na australskim travnjacima (lijevo) i portret ose (desno)


Zato, sljedeći put kada sretnete kukca možda ćete ga htjeti promotriti malo bolje. Jer, ako ih samo malo bolje upoznamo, vidjet ćemo da nisu uopće tako strašni ili dosadni kakvima se na prvi pogled čine.

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.