Ledena žaba
Autor Igor Franić 10.1.2013. ( 23673 pročitano ) Članci istog autora

Šumska žaba (foto:Dave Huth/EOL)Zima je vrijeme kada priroda spava. Životinje spavaju zimski san, biljke miruju sve do proljeća, a mi se moramo jako dobro zabundati kako se ne bismo smrznuli na niskim temperaturama. Ali ove niske zimske temperature nisu svima takav problem. Postoji žaba koja zimu dočekuje bez brige. Kada se zima pojavi na vratima, a temperature padnu ispod ništice ova se žaba jednostavno zaledi! Zimu provede kao kockica leda i to joj ni najmanje ne smeta.Žabe koje zimu provode okovane u ledu možemo pronaći u prostranstvima Sjeverne Amerike, a najpoznatija je šumska žaba (Rana sylvatica). Žabe, kao i svi vodozemci, su hladnokrvne životinje koje ovise o temperaturi svog okoliša. Znači, ako je vani toplo, žabe imaju dovoljno energije kako bi se kretale, lovile i obavljale druge aktivnosti. No ako im je hladno tada miruju i čekaju bolje vrijeme. Šumska se žaba prije dolaska zime počinje pripremati za hladno vrijeme. Ona pronalazi dovoljno debeo sloj otpalog lišća u koji će se zakopati gdje će hrabro dočekati ledenu sezonu.

Jajašca žabe (foto: Museum of Comparative Zoology, Harvard)Punoglavac žabe (foto: Matthew Niemiller/EOL)Šumska žaba (foto:Todd Pierson/EOL)

Jajašca žabe (lijevo), punoglavac (sredina) i odrasla žaba (desno)


Kada temperatura padne dovoljno nisko u žabi se događa nešto jako neobično. Njena jetra u stanice tijela šalje šećer glukozu koja djeluje kao antifriz u automobilima i sprječava zamrzavanje. Njene stanice su sigurne od oštrih kristala leda no sve oko njih je smrznuto tako da je žaba na dodir tvrda poput kocke leda. Žaba pada u stanje hibernacije, prestaje disati, bubrezi prestaju raditi te na kraju čak i srce prestaje kucati. Čak 65% vode u tijelu žabe sada je smrznuto, a temperatura tijela pada na nekoliko stupnjeva ispod nule. Rekli bismo da ova žaba više nije među živima! Surprised

Šumska žaba (foto:Dave Huth/EOL)Smrznuta žaba (foto: Janet Storey/scienceline)

Šumska žaba (Rana sylvatica) u normalnom (lijevo) i smrznutom stanju (desno)


Zima polako prolazi, snijeg se topi, a toplina ulazi u sklonište žabe. Još se uvijek ne zna kako žaba pokrene svoje srce jednom kada se led otopi. Najprije se otopi srce pa mozak, a na kraju i udovi. U samo nekoliko sati žaba se iz stanja nalik smrznutom sladoledu vraća u život i veselo odskakuće u potrazi za hranom. Zbog brzog buđenja u proljeće može se pariti i položiti jajašca na dobra mjesta koja još nisu zauzeta. Osim žaba u prirodi ovu tehniku koriste i neke druge životinje poput kornjača, guštera pa čak i kukaca.

Nitko ne zna kako se žaba budi iz beživotnog stanja!


Znanstvenici ovaj primjer detaljno proučavaju kako bi možda jednoga dana mogli koristiti ovu metodu za zamrzavanje ljudskih organa pa možda čak i samih ljudi. Tko zna, možda ćemo i mi jednoga dana nepovoljna razdoblja provoditi smrznuti poput sige. Video ove čudesne žabe pogledajte ovdje!

Ocjena: 10.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.