Crna vrana? Ne, to je gačac!
Autor Behija Salkić 24.7.2013. ( 18433 pročitano ) Članci istog autora

Gačac, Corvus frugilegus (foto: Wikimedia Commons)Živiš u gradu i često viđaš vrane? Sive i crne, jel' tako? E pa otkrit ću ti jednu tajnu, crne vrane ne žive u Hrvatskoj, a o kojoj tajanstvenoj crnoj ptici pričam, otkrij u nastavku!Vrlo često se može čuti kako ljudi kažu da su vidjeli crnu vranu ili sivu vranu. I dok sive vrane (Corvus cornix, fotografija ispod, lijevo) uistinu žive u Hrvatskoj, crne vrane (Corvus corone, fotografija ispod, desno) žive u zapadnoj Europi i kod nas ih se ne može pronaći.

Siva vrana, Corvus cornix (foto: Wikimedia Commons)    Crna vrana, Corvus corone (foto: Wikimedia Commons)

Siva i crna vrana

No, koja je to onda vrsta koja izgleda kao vrana, glasa se jednako neugodno kao vrana i često se može vidjeti blizu drugih sivih vrana, samo je potpuno crna?

Zvijezda ovog članka je gačac (Corvus frugilegus). On također pripada porodici vrana (Corvidae), međutim nije vrana. Kao što možeš vidjeti na naslovnoj fotografiji i na fotografiji ispod, radi se o potpuno crnoj ptici sa svijetlim kljunom.

Gačac, Corvus frugilegus (foto: Flickr)

Gačac


Još jedna zanimljivost kod ove vrste je to da živi u kolonijama. To najbolje možeš primijetiti u proljeće prije nego drveće prolista. Ako u golim krošnjama topola i platana primijetiš mnoštvo gnijezda – to su zasigurno gačci.

Gačci su se vratili, Alexei Savrasov (izvor: Wikimedia Commons)

Kolonija gačaca kako ih je naslikao ruski slikar Alexei Savrasov


Tijekom ožujka, kada gačci obnavljaju stara gnijezda i rade nova, ove ptice su i najglasnije. To je zato što se tada mužjaci udvaraju ženkama. I iako njihovo graktanje često smeta ljudima, ono traje samo od ožujka do sredine svibnja, budući da tada mladi napuštaju gnijezda te se obitelji gačaca okupljaju u jata i sele se na polja, nasipe i u parkove. Tada ih i najčešće može vidjeti. I upravo je to trenutak, ukoliko netko kaže da su to crne vrane, kada možeš reći: ''Ne, to je gačac! Crne vrane ne žive u Hrvatskoj.''

I za kraj, u videu možeš čuti kako se gačci glasaju i kako se brinu za svoje mlade: 

p.s. postoji još jedna crna ptica koja živi u Hrvatskoj, ali je puno veća i zove se gavran, no o njemu nekom drugom prilikom

 

Izvor: Gniježđenje gačaca u urbanim sredinama – udruga BIOM

Ocjena: 9.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: vrana   ptica   gačac   kolonija  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.