Upoznaj olinguita!
Autor Behija Salki─ç 19.8.2013. ( 2641 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Olinguito, Bassaricyon neblina (foto: Wikimedia Commons)Prošli tjedan bio je jako zanimljiv u svijetu znanosti. Istra┼żiva─Źi s instituta Smithsonian objavili su otkri─çe nove vrste sisavca, to─Źnije jedne malene zvijeri! O kome se radi, otkrij u nastavku.Znanstvenici iz cijelog svijeta redovno objavljuju opise novih vrsta koje otkriju. Ipak, u zadnje vrijeme najrje─Ĺe se otkrivaju nove vrste sisavaca. To je zato što su sisavci oduvijek ljudima bili jako zanimljiva skupina ┼żivotinja te su im ljudi pridavali i najviše pa┼żnje. Ipak, s vremena na vrijeme otkriju se nove vrste i u ovoj skupini ┼żivotinja. Primjerice prošle godine su znanstvenici opisali tri nove vrste sporih lorija, a svakako treba istaknuti i otkri─çe lesula majmuna.
 

Zvijer koja se zove olinguito


Pri─Źa o maloj zvijeri koja je zvijezda ovog ─Źlanka zapo─Źela je prije više od 100 godina. Da, da, dobro ste pro─Źitali. Naime, ova ┼żivotinjica koja izgleda kao sladak mješanac ku─çne ma─Źke i malenog medvjeda uop─çe nije nepoznata ljudima, ve─ç je godinama bila pogrešno identificirana. U me─Ĺuvremenu su preparirani primjerci bili pohranjeni u muzejskim kolekcijama, neke jedinke su bile izlo┼żene u zoološkim vrtovima, a ─Źak su ih snimili u divljini kako ska─Źu po drve─çu.

 

Olinguito, Bassaricyon neblina (foto: Wikimedia Commons) 

Olinguito (Bassaricyon neblina) pripada porodici rakuna (Procyonidae), redu zvijeri (Carnivora) i razredu sisavaca (Mammalia)

 

Kao što to ─Źesto rade, znanstvenici su odlu─Źili napraviti detaljnu analizu skupine ┼żivotinja koja se nazivaju olingi (rod Bassaricyon). Unutar ovog roda nalazi se nekoliko vrsta arborealnih ┼żivotinja koje pripadaju porodici rakuna. Cilj istra┼żivanja bio je utvrditi koliko to─Źno vrsta olinga postoji te gdje sve ┼żive.

Prou─Źavanjem ovih ┼żivotinja iz muzejskih zbirki znanstvenici su utvrdili kako se me─Ĺu njima krije jedna nova vrsta olinga. U odnosu na ostale do sada poznate vrste ova nova ima manju lubanju i druga─Źije zube. Dodatne analize su samo potvrdile sumnje znanstvenika i novu vrstu su nazvali olinguito (Bassaricyon neblina).

Maleni olinguito ne te┼żi niti puni kilogram i na površini tijela ima veoma gusto krzno koje mu je itekako potrebno. Naime, olinguito se u prirodi mo┼że prona─çi u šumama sjevernih Anda u Ju┼żnoj Americi i to na nadmorskim visinama od 1500 do 2700 metara.

 

Šuma u Kolumbiji (foto: Wikimedia Commons) 

Šuma u Kolumbiji u kakvoj ┼żivi olinguito

 

Na ┼żalost, zbog širenja ljudskih naselja i razvoja poljoprivrede, znanstvenici procjenjuju kako je do sada ve─ç 42% podru─Źja na kojem je olinguito nekada ┼żivio pretvoreno u poljoprivredna i urbana podru─Źja. Kako bi osigurali njegov opstanak, znanstvenici ─çe nastaviti istra┼żivati ovu novu vrstu.
 

Za kraj pogledaj kako je izgledala konferencija na kojoj je objavljeno ovo otkri─çe: 

 

Izvor: e! Science News

Ocjena: 4.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: sisavci   olingo   Ande   rakuni   zvijeri   olinguito  
Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica