Upoznaj olinguita!
Autor Behija Salkić 19.8.2013. ( 3627 pročitano ) Članci istog autora

Olinguito, Bassaricyon neblina (foto: Wikimedia Commons)Prošli tjedan bio je jako zanimljiv u svijetu znanosti. Istraživači s instituta Smithsonian objavili su otkriće nove vrste sisavca, točnije jedne malene zvijeri! O kome se radi, otkrij u nastavku.Znanstvenici iz cijelog svijeta redovno objavljuju opise novih vrsta koje otkriju. Ipak, u zadnje vrijeme najrjeđe se otkrivaju nove vrste sisavaca. To je zato što su sisavci oduvijek ljudima bili jako zanimljiva skupina životinja te su im ljudi pridavali i najviše pažnje. Ipak, s vremena na vrijeme otkriju se nove vrste i u ovoj skupini životinja. Primjerice prošle godine su znanstvenici opisali tri nove vrste sporih lorija, a svakako treba istaknuti i otkriće lesula majmuna.
 

Zvijer koja se zove olinguito


Priča o maloj zvijeri koja je zvijezda ovog članka započela je prije više od 100 godina. Da, da, dobro ste pročitali. Naime, ova životinjica koja izgleda kao sladak mješanac kućne mačke i malenog medvjeda uopće nije nepoznata ljudima, već je godinama bila pogrešno identificirana. U međuvremenu su preparirani primjerci bili pohranjeni u muzejskim kolekcijama, neke jedinke su bile izložene u zoološkim vrtovima, a čak su ih snimili u divljini kako skaču po drveću.

 

Olinguito, Bassaricyon neblina (foto: Wikimedia Commons) 

Olinguito (Bassaricyon neblina) pripada porodici rakuna (Procyonidae), redu zvijeri (Carnivora) i razredu sisavaca (Mammalia)

 

Kao što to često rade, znanstvenici su odlučili napraviti detaljnu analizu skupine životinja koja se nazivaju olingi (rod Bassaricyon). Unutar ovog roda nalazi se nekoliko vrsta arborealnih životinja koje pripadaju porodici rakuna. Cilj istraživanja bio je utvrditi koliko točno vrsta olinga postoji te gdje sve žive.

Proučavanjem ovih životinja iz muzejskih zbirki znanstvenici su utvrdili kako se među njima krije jedna nova vrsta olinga. U odnosu na ostale do sada poznate vrste ova nova ima manju lubanju i drugačije zube. Dodatne analize su samo potvrdile sumnje znanstvenika i novu vrstu su nazvali olinguito (Bassaricyon neblina).

Maleni olinguito ne teži niti puni kilogram i na površini tijela ima veoma gusto krzno koje mu je itekako potrebno. Naime, olinguito se u prirodi može pronaći u šumama sjevernih Anda u Južnoj Americi i to na nadmorskim visinama od 1500 do 2700 metara.

 

Šuma u Kolumbiji (foto: Wikimedia Commons) 

Šuma u Kolumbiji u kakvoj živi olinguito

 

Na žalost, zbog širenja ljudskih naselja i razvoja poljoprivrede, znanstvenici procjenjuju kako je do sada već 42% područja na kojem je olinguito nekada živio pretvoreno u poljoprivredna i urbana područja. Kako bi osigurali njegov opstanak, znanstvenici će nastaviti istraživati ovu novu vrstu.
 

Za kraj pogledaj kako je izgledala konferencija na kojoj je objavljeno ovo otkriće: 

 

Izvor: e! Science News

Ocjena: 4.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Tagovi: sisavci   Ande   rakuni   zvijeri   olinguito   olingo  
Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.