Divovi biljnog svijeta
Autor Igor Frani─ç 28.5.2012. ( 8965 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

General Sherman (foto: EOL)Kada bi vas netko upitao tko je najve─çi ┼żivi organizam na svijetu, što biste odgovorili? Nakon kratkog razmišljanja, vjerojatno biste rekli da je to veliki slon, golemi plavetni kit ili pak ┼żirafa duga─Źkoga vrata. I bili biste u pravu kada biste tra┼żili najve─çu ┼żivotinju na kopnu ili u moru. Ali razmislite li još malo, vidjet ─çete da ┼żivi organizmi nisu samo ┼żivotinje. Ovdje spadaju i oni koji veli─Źinom, te┼żinom, a i staroš─çu daleko premašuju bilo koju ┼żivotinju. Oni dišu, hrane se, razmno┼żavaju i rastu. Rasprostranjene su gotovo na svim kopnenim (a poneke i u morskim)  podru─Źjima na zemlji, a zovu se biljke.Biljke su mo┼żda spore i na prvi pogled nisu baš aktivne, ali baš ta sporost i ─Źinjenica da se ne ┼żure omogu─çava im da postanu najviši organizmi na svijetu. Po─Ĺimo malo u Sjevernu Ameriku, u obalno podru─Źje savezne dr┼żave Kalifornije i potra┼żimo najviša stabla na svijetu. Ovdje ─çemo na─çi goleme obalne sekvoje (Sequoia sempervirens, desno) koje nerijetko dosti┼żu visine i preko 110 metara! One su pravi divovi u svijetu biljaka, a kako bi postigle ovoliku visinu, nekima je bilo potrebno i više od 2000 godina! U doba Rimskoga carstva ove su biljke bile tek mladice na putu u svijet divova. Šuma obalne sekvoje (foto: EOL)Ovakvo ogromno stablo pije i puno vode, no dovesti vodu iz korijena sve do visoke krošnje mo┼że biti nemogu─ç zadatak. Otkriveno je da golema sekvoja velik dio vode dobiva i iz guste magle koja okru┼żuje njezinu krošnju. Najve─çom sekvojom za sada se smatra Hyperion visine 115 metara, dok je obujmom najve─çi golemi mamutovac imena General Sherman (naslovna fotografija).

Ako mislite da su sve biljke spore kao pu┼ż dok rastu, prevarili biste se. Neke vrste bambusa, koje ustvari spadaju u porodicu trava, rastu velikom brzinom (fotografija dolje lijevo). Oni u jednome danu mogu narasti i 90 centimetara! Ovaj se bambus sigurno ne kre─çe pu┼żevim korakom.

Sada ─çemo se nakratko premjestiti s visokih krošnji do neobi─Źnih stabala na obroncima planina. Ovdje se nalaze tisu─çljetni borovi (Pinus longaeva, fotografija dolje desno). Iz samog imena mo┼żete zaklju─Źiti po ─Źemu su ovi borovi tako posebni. To su borovi stariji i od egipatskih piramida! Nekima od njih odre─Ĺena je starost od skoro 5000 godina! U doba kada je Amerika otkrivena, ova su stabla ve─ç bila u dubokoj starosti.

Tisu─çljetni bor (foto: Wikimedia) Bambus (foto: Wikimedia)

Brzorastu─çi bambus (lijevo) i tisu─çljetni bor (desno)

U Hrvatskoj tako─Ĺer imamo neke zanimljive biljke. Kod nas mo┼żemo na─çi vrlo stare masline kao npr. ona na Brijunima stara 1600 godina. Tako─Ĺer, u park šumi Golubinjak u blizini Delnica nalazi se „Kraljica šume“, jela stara oko 200 godina, visine od 37 metara.

Biljke dolaze u svakakvim oblicima, a njihova starost i visina samo je mali dio ─Źudesnoga svijeta biljaka.

Ocjena: 9.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Tagovi: bor   tisu─çljetni   mamutovac   sekvoja  
Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica