U svijetu crtanog filma
Autor Tatjana Ćaćić 03.4.2015. ( 6823 pročitano ) Članci istog autora

foto: flickr.comVjerujem da ste kao mali provodili sate gledajući crtane filmove. Osobno ih obožavam pa nerijetko znam pogledati neki stariji crtić kako bih se prisjetila pomalo zaboravljenih detalja. Iako su suvremeni crtani filmovi odlični, umnogome se razlikuju od starijih. Razlikuju se po drugačijoj grafici, glazbi, tehnologiji montiranja, ali i tematici koja često prati suvremena svjetska događanja. Noviji crtani filmovi su prilagođeni i zanimljivi odraslima jedanko kao i djeci (vjerojatno s ciljem da i roditeljima bude zabavno otići u kino).

Zanimljivosti  iz crtanih filmova

Kralj lavova

Potrebno je uklopiti likove u odgovarajući ambijent (okoliš) da bi imali što vjerniju ulogu. Kada usporedite crtiće „Knjiga o džungli“ (čija se radnja odvija u Aziji) i „Kralj lavova“ (čija se radnja odvija u Africi), zamijetit ćete veliku razliku flore i faune. S jedne strane su u „Knjizi o džungli“ prikazani tipični predstavnici Azije, poput medvjeda kukcojeda Balooa, crne pantere Bagire, bengalskog tigra Shir Chana, pitona Ka, orangutana i Indijaca u okruženju palmi, prašuma, lijana i močvara, dok su s druge strane u „Kralju lavova“ smješteni likovi kao što su lavovi, afrički slonovi, mandrili, bradavičasta svinja, merkat, ocelot i mungos u savanu s pokojim baobabom  Pri izradi ovog crtanog filma kompletna ekipa posjetila je nacionalni park Hell´s Gate u Keniji i mnoge scene koje su oslikane u njemu, zapravo su pejzaži tog nacionalnog parka.

foto: flickr.com

Madagaskar

Možda ste se zapitali zbog čega u svakom dijelu crtanog filma „Madagaskar“ četiri glavna lika (lav Alex, vodenkonj Gloria, zebra Marty i žirafa Melman) putuju na Madagaskar nekim prijevoznim sredstvom (brodom, zračnim balonom i avionom). Odgovor je jako jednostavan. Madagaskar je otok i većina kopnenih životinja ne može  doplivati do njega. Budući da su svi navedeni likovi kopnene afričke vrste, one na otok dolaze kao posjetitelji, a tamo ih dočekuju domaćini lemuri, stanari Madagaskara. Vjerovali ili ne, u crtiću tijekom pjesme „Volim se gibat, gibat“ prikazano ih je preko 40 različitih vrsta, gdje je kralj Julian prstenastorepi lemur, njegov pomoćnik Mort je patuljasta vrsta lemura, dok mu je sluga Maurice čupavouhi lemur. U skupini lemura prikazan je glavni kralj, dok je zapravo u stvarnom svijetu prstenastorepih lemura glavna kraljica. Mužjaci osvajaju kraljičino srce na veoma zanimljiv način, natječući se u izdržljivosti udisanja smrada. Na tijelu lemuri imaju žlijezdu koja proizvodi smrdljivu tekućinu. Njome premažu svoj dugi rep i stave ga suparniku pod nos. Pobjednik je onaj mužjak koji ima jači smrad ili je izdržljiviji u udisanju smrada drugog lemura. Ne čini se kao najbolji izbor načina za udvaranje jer često pobjeđuje najveći smrdljivko. Pitate li se: „Što je s pingvinima?“ i „Otkud oni na Madagaskaru?“. Iako su pretežno stanovnici južnog pola, neke vrste žive i u Africi, a neke vrste dolaze čak do ekvatora (do otoka Galapagos) i mogu podnijeti vrlo visoke temperature, tako da se u filmu nisu slučajno zatekli na jugu Afrike.

foto: flickr.com

Bambi, Anastasia, Mala sirena, Dama i skintica

U nekim crtanim filmovima, redatelji su se toliko potrudili da su npr. Bambiju posudili glas četiri osobe (kao tek rođenom, mladunčetu, adolescentu i odraslom) ili su pak imitirali različite dijalekte. Tako npr. u „filmu Anastasia“ (radnja se odvija u Rusiji) gusan Boris Rus govori engleskim jezikom s prizvukom ruskog dijalekta, u popularnoj pjesmi „Under the sea“ iz „Male sirene“ rak Sebastian u reggae izvedbi pjeva francuskim dijalektom, a u filmu „Dama i skitnica“ talijanski kuhari svojim akcentom pjevaju pjesmu „Bella note“.

Ledeno doba

Već u prvim minutama „Ledenog doba“ možemo zaključiti dvije bitne stvari koje su se događale za vrijeme posljednjeg ledenog doba: bilo je hladno te su se životinje morale prilagoditi i preseliti ili izumrijeti. Iako je odlično napravljen i zabavan, autorima se ipak se potkrala pogreška u sceni trećeg nastavka gdje ljenivac Sid (Megalonyx) pokušava nahraniti tri prisvojena tiranosaura (Tyranosaurus). Ljenjivci su živjeli u geološkom razdoblju od miocena do pleistocena, dok su tiranosauri živjeli od Krede do Paleocena, što je razdoblje puno godina prije pojave ljenjivaca. Dakle, prisutan je vremenski disbalans postojanja ove dvije vrste jer nisu živjele u isto vrijeme. Dobro je prikazano kako biljojed Sid bezuspješno pokušava tiranosaurima tj. mesojedima “podvaliti“ biljnu hranu, dok se nije pojavila njihova mama noseći prapticu (Archaeopteryx). Praptica je prikazana onako kako se iz fosilnih nalaza i smatra da je izgledala: sa zubima u kljunu, nogama građenim kao u dinosaura i dugim pernatim repom, ali se smatra da je izumrla krajem geološkog perioda Jure, znači prije nego se pojavila ijedna od prethodno navedenih vrsta.


Potraga za Nemom

Svi smo svjedoci zavidne popularnosti ribe klaun nazvane Nemo (Amphiprion ocellaris) kojoj je dana glavna uloga u crtiću „Potraga za Nemom“. Da se sa slavom nije lako nositi potvrđuje nam ova vrsta jer su je nakon objavljivanja crtića mnogi željeli za ljubimca u svom akvariju, što je dovelo do naglog izlova. Neke su životinje vraćali u prirodu, ali najčešće u pogrešan ocean jer ova vrsta živi samo u određenim područjima Indo-Pacifika, točnije među koraljnim grebenima, i ne može preživjeti u drugim dijelovima svijeta. Možda je problem što se nije najvjernije prikazalo u kojem oceanu živi ova vrsta ribe. Dodatno zbunjuje što ribe ove vrste ne vode brigu o svom potomstvu, dok je u crtnaom filmu prikazano upravo suprotno.

foto: flickr.com

Poruke iz crtanih filmova

Prisjetite se crtanog filma „Tri praščića“. Sva tri praščića su se skupila u kućici od cigle koju vuk nije mogao otpuhati. Ovdje nalazimo više poruka: kada nešto radite, radite to temeljito; kada vas napada neprijatelj udružite se jer ste skupa jači te je zbog toga bitno imati dobre prijatelje. „Khumba“ nam pokazuje koliko je pitka voda važna te kako je u svijetu ima sve manje da se i životinje moraju boriti za prevlast oko staništa s vodom za piće. U mnogim crtanim filmovima prikazuje se uništavanje staništa zbog kojeg životinje moraju napuštati svoje domove.

Kompozitor Elton John nas preko likova Timona i Pumbe („Kralj lavova“) koji pjevaju pjesmu „Hakuna matata“ (što na swahili jeziku znači život bez pravila) upozorava da život bez pravila, odgovornosti i briga nije siguran život. Zato budimo poput zeca iz „Alise u zemlji čudesa“ koji često gleda na sat i razmišljajmo o vremenu kako ne bismo zakasnili učiniti bitne stvari za naš planet te ostatak života promatrali naš modrozeleni planet Wall-E-ijevim očima. Da sam Pinokio i da izgovorim kako se mi ljudi danas lijepo ponašamo prema našem planetu Zemlji, vjerojatno bi mi narastao nos do neba. Zato krenimo malim koracima u očuvanje biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje da ne bi danas živuće vrste u budućnosti gledali samo u crtanim filmovima.

Ocjena: 7.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.