Objavljen popis NAJ vrsta u 2016. godini
Autor Matea Jarak 10.8.2016. ( 1104 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Nove vrste otkrivene (foto: vimeo.com)Znanstvenici s Me─Ĺunarodnog instituta za istra┼żivanje vrsta (IISE) odabrali su 10 najva┼żnijih novootkrivenih vrsta za 2015. godinu.Svake godine ┼żiri, koji se sastoji od stru─Źnjaka za taksonomiju (svrstavanje ┼żivih bi─ça u skupine), izabire novih 10 vrsta koje su obilje┼żile prethodnu godinu. Njihov zadatak nije nimalo lagan jer moraju izabrati izme─Ĺu gotovo 18 000 novih vrsta koje se otkriju svake godine. Popis se objavljuje oko 23. svibnja u ─Źast ro─Ĺendana oca taksonomije Carla Linnéa, švedskog botani─Źara iz 18. stolje─ça. O Carlu Linnéu pogledajte u VIDEU.

Popis se objavljuje od 2008. godine s namjerom privla─Źenja pozornosti na novootkrivene vrste koje ─Źesto ─Źim budu otkrivene dospiju na listu ugro┼żenih vrsta. U zadnjih pola stolje─ça vrste izumiru zastrašuju─çom brzinom; koliko ih je samo nestalo, a da nikada nisu bile otkrivene! Informacije koje se prikupe otkrivanjem nove vrste, njenog ponašanja i staništa u kojem obitava poma┼żu nam u borbi za o─Źuvanje bioraznolikosti i u sakupljanju podataka o ┼żivom svijetu koji s nama postoji na planetu Zemlji.

Znanstvenici smatraju da u svijetu 10 milijuna vrsta još uvijek strpljivo ─Źeka da ih otkriju, što je i do 5 puta više od broja poznatih vrsta. Brzina otkrivanja novih vrsta se nije promijenila od prije Drugog svjetskog rata. Rezultat toga je da vrste nestaju jednako brzo kako se i otkrivaju. Jedini na─Źin da dobijemo ovu bitku je da ubrzamo korak. Na taj na─Źin mo┼żemo i sebi pomo─çi tako da saznamo više o vlastitom postanku i kako mo┼żemo pametnije iskoristiti ono što nam priroda pru┼ża. Me─Ĺu novootkrivenim vrstama našli su se Galapagoska kornja─Źa, dvije vrste riba, jedan jednakonogi ra─Źi─ç (izopod), jedan kukac nazvan po popularnom medvjedi─çu, kao i dvije vrste biljaka od kojih je jedna bila istra┼żiva─Źima cijelo vrijeme ispred nosa. Na popisu se našao i novi ─Źlan roda Homo. U nastavku pro─Źitajte više o novootkrivenim vrstama iz razli─Źitih kutaka svijeta koje su obilje┼żile 2015. godinu.

Divovska kornja─Źa: 185 godina nakon Darwina otkrivena nova vrsta

Hominin: Novi ro─Ĺak na obiteljskom stablu ─Źovjeka

Divovska muholovka: Mesojedna biljka otkrivena na Facebooku

Morski zmaj: crveni rubin s ru┼żi─Źastim prugama

Cvjetaju─çe stablo: dobre vibracije

Novi primat: mali majmun─Źi─ç s velikom ulogom

Blještava krila: vilin konjic s odva┼żnim imenom

Grdobina: Juri za titulom najru┼żnije

Izopodni rakušac: spiljski arhitekt

Mali kornjaš: Molimo, pripazite na ovu vrstu

Izvor: Esciencenews.com


Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica