Pratimo rode "Letu" i "Teslu" na svom putu na jug
Autor Matea Jarak 31.8.2016. ( 1243 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

pticePark prirode Lonjsko polje i Zoološki vrt Grada Zagreba opraštaju se od roda Lete i Tesle. Leta i Tesla su krenule na svoj duga─Źak put do Afrike gjde ─çe prezimiti prije nego se vrate na sjever kad ponovno zatopli. Kako mo┼żete pratiti njihov duga─Źak put pogledajte u nastavku.Ovim putem ┼żelimo vam predstaviti dvije rode ─Źije ─çemo putovanje na jug u idu─çim mjesecima s pa┼żnjom pratiti. One su uklju─Źene u pravo znanstveno istra┼żivanje te ─çe svojim doprinosom pomo─çi u razumijevanju problema s kojima se rode na svojim migracijskim putevima susre─çu.
Obilje┼żavanjem i pra─çenjem roda iz Parka prirode Lonjsko polje ┼żeli se utvrditi trasa putovanja isto─Źnog migracijskog puta kojima rode s naših prostora putuju na jug, a sve u sklopu projekta SOS Stork _ Hrvatska (udruge Storch Schweiz, Zoološkog vrta grada Zagreba i Parka prirode Lonjsko polje). Pitanja na koja se ┼żeli prona─çi odgovor su postoje li i na tom putu mjesta na kojima se rode ─Źeš─çe i dulje zaustavljaju, jesu li to urbanizirani prostori, livade ili mo─Źvare te kako daleko na jug Afrike odlaze naše rode. Osim toga, mogu se utvrditi i glavne opasnosti s kojima se rode na svom putovanju susre─çu, poput visokih elektri─Źnih vodova i otvorenih vodotornjeva. Na rode se pri─Źvrste mali odašilja─Źi koji u intervalima od 20 minuta šalju podatke o trenutnoj lokaciji. Za slanje podataka se koristi mre┼ża mobilne tehnologije preko koje podaci sti┼żu u centar te se ra─Źunalno obra─Ĺuju.

Leta (foto: pp-lonjsko-polje.hr)

Tako su u lipnju 2016. obilje┼żene i dvije odrasle rode iz Parka prirode Lonjskog polja i to iz europskog selu roda – ─îigo─Źa, koje ─çe se u sklopu ovog projekta i pomo─çu financijskih sredstava zaklade Euronatur pratiti na njihovom selidbenom putu u daleke krajeve. U ozna─Źavanju roda sudjelovali su predstavnici Zoološkog vrta grada Zagreba, Parka prirode Lonjsko polje, udruge BIOM i udruge Storch Schweiz. Rode su uhva─çene s mre┼żom na hranilištu te su nakon obilje┼żavanja GPS lokatorom puštene u prirodu. Tesla (foto: pp-lonjsko-polje.hr)
Zahvaljuju─çi predanim korisnicima Facebook stranica zagreba─Źkog Zoološkog vrta i Parka prirode Lonjsko polje, naše rode sada imaju i svoja osobna imena. Radi se o jednoj ┼żenki koja svoje ime duguje bo┼żici zaštitnici ratara i sto─Źara i zove se Leta i mu┼żjaku ─Źije ime ne treba posebno objašnjavati – Tesla. Put u Afriku ─çemo pratiti u stvarnom vremenu te ─çete njihove trenutne pozicije mo─çi pratiti u dnevniku roda Lete i Tesle. 
Gdje se Leta i Tesla trenuta─Źno nalaze i gdje su sve bile mo┼żete provjeriti u nastavku:
Leta
Tesla
Ako ┼żelite u svakom trenutku biti u toku i informirani o trenutnom stanju naših roda mo┼żete preuzeti i besplatnu aplikaciju za pametne telefone Animal Tracker.

Leti i Tesli ┼żelimo svu sre─çu na njihovom putovanju i s nestrpljenjem o─Źekujemo polazak u „toplije“ krajeve.

Izvor: Pp-lonjsko-polje.hr

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica