Pratimo rode "Letu" i "Teslu" na svom putu na jug
Autor Matea Jarak 31.8.2016. ( 3391 pročitano ) Članci istog autora

pticePark prirode Lonjsko polje i Zoološki vrt Grada Zagreba opraštaju se od roda Lete i Tesle. Leta i Tesla su krenule na svoj dugačak put do Afrike gjde će prezimiti prije nego se vrate na sjever kad ponovno zatopli. Kako možete pratiti njihov dugačak put pogledajte u nastavku.Ovim putem želimo vam predstaviti dvije rode čije ćemo putovanje na jug u idućim mjesecima s pažnjom pratiti. One su uključene u pravo znanstveno istraživanje te će svojim doprinosom pomoći u razumijevanju problema s kojima se rode na svojim migracijskim putevima susreću.
Obilježavanjem i praćenjem roda iz Parka prirode Lonjsko polje želi se utvrditi trasa putovanja istočnog migracijskog puta kojima rode s naših prostora putuju na jug, a sve u sklopu projekta SOS Stork _ Hrvatska (udruge Storch Schweiz, Zoološkog vrta grada Zagreba i Parka prirode Lonjsko polje). Pitanja na koja se želi pronaći odgovor su postoje li i na tom putu mjesta na kojima se rode češće i dulje zaustavljaju, jesu li to urbanizirani prostori, livade ili močvare te kako daleko na jug Afrike odlaze naše rode. Osim toga, mogu se utvrditi i glavne opasnosti s kojima se rode na svom putovanju susreću, poput visokih električnih vodova i otvorenih vodotornjeva. Na rode se pričvrste mali odašiljači koji u intervalima od 20 minuta šalju podatke o trenutnoj lokaciji. Za slanje podataka se koristi mreža mobilne tehnologije preko koje podaci stižu u centar te se računalno obrađuju.

Leta (foto: pp-lonjsko-polje.hr)

Tako su u lipnju 2016. obilježene i dvije odrasle rode iz Parka prirode Lonjskog polja i to iz europskog selu roda – Čigoča, koje će se u sklopu ovog projekta i pomoću financijskih sredstava zaklade Euronatur pratiti na njihovom selidbenom putu u daleke krajeve. U označavanju roda sudjelovali su predstavnici Zoološkog vrta grada Zagreba, Parka prirode Lonjsko polje, udruge BIOM i udruge Storch Schweiz. Rode su uhvaćene s mrežom na hranilištu te su nakon obilježavanja GPS lokatorom puštene u prirodu. Tesla (foto: pp-lonjsko-polje.hr)
Zahvaljujući predanim korisnicima Facebook stranica zagrebačkog Zoološkog vrta i Parka prirode Lonjsko polje, naše rode sada imaju i svoja osobna imena. Radi se o jednoj ženki koja svoje ime duguje božici zaštitnici ratara i stočara i zove se Leta i mužjaku čije ime ne treba posebno objašnjavati – Tesla. Put u Afriku ćemo pratiti u stvarnom vremenu te ćete njihove trenutne pozicije moći pratiti u dnevniku roda Lete i Tesle. 
Gdje se Leta i Tesla trenutačno nalaze i gdje su sve bile možete provjeriti u nastavku:
Leta
Tesla
Ako želite u svakom trenutku biti u toku i informirani o trenutnom stanju naših roda možete preuzeti i besplatnu aplikaciju za pametne telefone Animal Tracker.

Leti i Tesli želimo svu sreću na njihovom putovanju i s nestrpljenjem očekujemo polazak u „toplije“ krajeve.

Izvor: Pp-lonjsko-polje.hr

Ocjena: 5.00 (1 glas) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.