Zmajevi iz mraka
Autor Matea Jarak 02.2.2017. ( 2430 pročitano ) Članci istog autora

Stonoga (foto:commons.wikimedia.org)U Kini su pronađeni zmajevi, točnije šest novih vrsta stonoga zmajeva, među kojima neke vrste žive isključivo u spiljama. Zbog malog broja istraživanja, mnoge stonoge još uvijek čekaju da ih se otkrije i opiše. Upoznajte nove vrste ovih zanimljivih bića iz mraka!Ove spiljske vrste imaju neobično duge noge i ticala, a jedna od njih jako nalikuje na paličnjaka (samo s jako puno nogu). Drugi se pojavljuju sablasno bijele boje i polu prozirni. Istraživači iz Rusije, Njemački i Kine su zajedničkim snagama istražili kineske pokrajine Guangdong i Guangxi te spilje koje se tamo nalaze u velikom broju, a do sad nisu bile istraživane. U svojem su istraživanju naišli na 6 novih vrsta stonoga koje u tom području nazivaju zmajevima. Karakterizira ih njihov „oklop“ prepun dugačkih bodljikavih nastavaka koji izgledaju kao kralješnica. Neke od njih čak proizvode i otrov cijanid kojim tjeraju predatore. Četiri od šest vrsta nikad ne napušta spilje.

Stonoga (foto:commons.wikimedia.org)

U svijetu su stonoge zmajevi postali popularni kada je otkrivena ružičasta stonoga zmaj na Tajlandu 2007. godine. Tada su istraživači shvatili da je velik broj stonoga još uvijek neotkriven te su se bacili u potragu za stonogama.

Jedna od novootkrivenih vrsta je dobila naziv zmajska stonoga paličnjak zbog svojih dugačkih ticala i  nogu, kojih je kod paličnjaka svega  šest, dok ih stonoga ima mnogo više. Druge dvije nađene vrste su u potpunosti izgubile boju što je česti slučaj kod životinja koje žive u spiljama. Rezultat toga je da izgledaju kao duhovi, zastrašujuće i gotovo prozirno.

Znanstvenica Liu Weixin je u svojim istraživanjima posjetila preko 200 spilja gdje je otkrila više od 20 novih vrsta stonoga. Zmajske stonoge su je najviše fascinirale zbog svog ekstremnog načina života u spiljama, zbog čega su razvile razne prilagodbe na spiljski život poput gubitka boje i jako dugačkih ticala i nogu.

IZVOR: Esciencenews.com

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka
Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.