Zmajevi iz mraka
Autor Matea Jarak 02.2.2017. ( 925 pro─Źitano ) ─îlanci istog autora

Stonoga (foto:commons.wikimedia.org)U Kini su prona─Ĺeni zmajevi, to─Źnije šest novih vrsta stonoga zmajeva, me─Ĺu kojima neke vrste ┼żive isklju─Źivo u spiljama. Zbog malog broja istra┼żivanja, mnoge stonoge još uvijek ─Źekaju da ih se otkrije i opiše. Upoznajte nove vrste ovih zanimljivih bi─ça iz mraka!Ove spiljske vrste imaju neobi─Źno duge noge i ticala, a jedna od njih jako nalikuje na pali─Źnjaka (samo s jako puno nogu). Drugi se pojavljuju sablasno bijele boje i polu prozirni. Istra┼żiva─Źi iz Rusije, Njema─Źki i Kine su zajedni─Źkim snagama istra┼żili kineske pokrajine Guangdong i Guangxi te spilje koje se tamo nalaze u velikom broju, a do sad nisu bile istra┼żivane. U svojem su istra┼żivanju naišli na 6 novih vrsta stonoga koje u tom podru─Źju nazivaju zmajevima. Karakterizira ih njihov „oklop“ prepun duga─Źkih bodljikavih nastavaka koji izgledaju kao kralješnica. Neke od njih ─Źak proizvode i otrov cijanid kojim tjeraju predatore. ─îetiri od šest vrsta nikad ne napušta spilje.

Stonoga (foto:commons.wikimedia.org)

U svijetu su stonoge zmajevi postali popularni kada je otkrivena ru┼żi─Źasta stonoga zmaj na Tajlandu 2007. godine. Tada su istra┼żiva─Źi shvatili da je velik broj stonoga još uvijek neotkriven te su se bacili u potragu za stonogama.

Jedna od novootkrivenih vrsta je dobila naziv zmajska stonoga pali─Źnjak zbog svojih duga─Źkih ticala i  nogu, kojih je kod pali─Źnjaka svega  šest, dok ih stonoga ima mnogo više. Druge dvije na─Ĺene vrste su u potpunosti izgubile boju što je ─Źesti slu─Źaj kod ┼żivotinja koje ┼żive u spiljama. Rezultat toga je da izgledaju kao duhovi, zastrašuju─çe i gotovo prozirno.

Znanstvenica Liu Weixin je u svojim istra┼żivanjima posjetila preko 200 spilja gdje je otkrila više od 20 novih vrsta stonoga. Zmajske stonoge su je najviše fascinirale zbog svog ekstremnog na─Źina ┼żivota u spiljama, zbog ─Źega su razvile razne prilagodbe na spiljski ┼żivot poput gubitka boje i jako duga─Źkih ticala i nogu.

IZVOR: Esciencenews.com

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni ─Źlanak Sljede─çi ─Źlanak Stranica pripremna za print Po┼íalji ─Źlanak prijatelju Napravi pdf od ─Źlanka
Komentari su vlasni┼ítvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadr┼żaj u komentarima.
´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐´╗┐

Tra┼żilica