Jetra – glavna faca multitaskinga

Datum 15.5.2012. | Tema: Moje tijelo

Multitasking (Foto:Flickr)Jetra je drugi po redu najveći organ u tijelu (znaš li koji je organ najveći?). Teška je oko 1,5 kg i najveća je žlijezda u tijelu. Zapravo riječ je o pravoj maloj tvornici koja obavlja više potpuno različitih poslova. Organ je u kojem se hranjive tvari obrađuju i pohranjuju za uporabu u drugim dijelovima tijela pa se zbog toga smatra posrednikom između probavnog sustava i krvi.


Prvi od zadataka jetre je taj da neke njezine stanice proizvode žuč koja putem žučnog mjehura odlazi u tanko crijevo. Kada pojedemo ćevape ili neku drugu masnu hranu u jetri počne zvoniti zvono koje oglašava da se proizvodnja žuči mora povećati. Tako žuč sudjeluje u razgradnji masnoća, a jetra na taj način doprinosi razgradnji masti i pomaže probavnom sustavu. Masnoće koje se oslobode iz hrane šalju se zatim u jetru na daljnju obradu. Jetra ih pretvara u oblik koji naše tijelo može iskoristiti, a višak se skladišti. To je njezin drugi zadatak - pohranjuje višak hranjivih tvari. Osim skladištenja viška masnoća, jetra ima i ulogu praćenja razine šećera (glukoze) u krvi. Kad ga ima previše jetra višak šećera pohranjuje u obliku glikogena, a kad ga u krvi ima premalo isti taj glikogen koji je ranije pospremila pretvara u glukozu. Na taj način osigurava da organizam nikad ne ostane gladan.

Treći zadatak joj je da filtrira štetne tvari koje se zatim izlučuju iz organizma. Kada pojedemo hranu bogatu bjelančevinama ona se mora razgraditi do osnovnih tvari koje ih grade, a to su aminokiseline. Kad jetra razgrađuje aminokiseline nastaje amonijak koji je za nas ljude otrovan. Jetra ga pretvara u mokraćevinu koja se zatim bezopasno uklanja putem mokraće i znoja. Osim toga, jetra uklanja tvari poput alkohola i tableta koje popijemo te ih pretvara u tvari koje su manje otrovne za naš organizam.

Četvrti zadatak joj je da proizvodi crvene krvne stanice (eritrocite). Do rođenja, dok se još razvijamo u majčinoj maternici, jetra je glavna koja je zadužena za stvaranje eritrocita. Kako krvne stanice s vremenom umiru, jetra je zadužena za njihovo uklanjanje iz krvi pa se stoga smatra i glavnim pročišćivačem krvi. Kod djece i odraslih jetra pohranjuje bakar i željezo koji su potrebni za stvaranje molekule (hemoglobina) koja u krvi prenosi kisik. Osim toga glavno je skladište u kojem se pohranjuju vitamini A, D, E, K i B12.

Zbog svega navedenog vidite da je jetra jednako važan organ kao i, primjerice, srce ili bubreg te ljudi bez nje ne bi mogli živjeti. Iako ćete o njoj redovito manje čuti nego npr. o srcu, jetra je ipak zlatni rudnik našeg organizma.

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=15