Koža - moćni zaštitnik našeg tijela

Datum 15.5.2012. | Tema: Moje tijelo

Koža (Foto: Flickr)

Koža je naš najveći, a možda i najvažniji organ tijela. Kod odrasle osobe ima površinu od oko 2 metra kvadratna. Da je nemamo, teško da bismo preživjeli i samo nekoliko sati bez nje. Bez kože naš bi organizam izgubio većinu vode vrlo brzo jer bi ona jednostavno isparila


Vanjski sloj kože uglavnom ne propušta vodu te tako sprječava preveliki gubitak vode isparavanjem i omogućuje nam život na kopnu. Koža je važan organ koji nam pomaže u regulaciji temperature tijela. Protkana je živcima koji prenose osjete hladnoće i topline. Kad nam je hladno, mišići koji upravljaju dlakama reagiraju stezanjem te tako stvaraju naježenu kožu. Stvorene male udubine u koži zadržavaju toplinu, a nakostriješene dlačice sloj toplijeg zraka zadržavaju uz kožu. Kad nam je vruće, kroz kožu se izlučuje znoj koji hladi naše tijelo i tako uvijek održava temperaturu tijela između 36 i 37 ºC kako se temperatura ne bi previše povisila.

 Osim osjeta hladnoće i topline koji se nalaze u koži, osjeti dodira i boli nam omogućuju stalno komuniciranje s okolinom te štite naš organizam od ozljeda nastalih pritiskom i trenjem.

 Koža je prva koja nas štiti od napada brojnih mikroorganizama (virusa, bakterija i gljivica) koje nas okružuju. Ona sprječava njihov ulazak u organizam na više načina. Direktno onemogućava njihov prolazak, svojom kiselom površinom onemogućava razmnožavanje većine gljivica te sadrži velik broj bijelih krvnih stanica, limfocita, kojima osigurava zaštitu organizma odmah na njegovim ''vratima''.

 Možda o tome ne razmišljate, ali vaše tijelo svakodnevno napadnu milijuni sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka. Koža se brine da one ne prođu preduboko i ne oštete stanice i organe našeg tijela. UV-zrake nisu prisutne samo kada je vani visoka temperatura nego svakoga dana. Ipak, njihova je koncentracija najviša za vrijeme snažnog sunčevog zračenja, dok je zimi najniža. Zbog toga je potrebno kožu svakodnevno redovito mazati kremama sa zaštitnim faktorom, a posebno tijekom ljetnih mjeseci i više puta dnevno. Tamni pigment melanin (koji se nalazi u koži) sprečava prolazak UV zraka, ali nikada ne potpuno. Razlike u boji kože, od blijedoružičaste do tamnosmeđe, posljedica su upravo različite količine melanina u koži. Zbog toga se ljudi koji su tamnije puti mogu mazati nižim zaštitnim faktorom od onih svjetlije puti jer njihova koža već u početku sprječava više UV zraka da prođu u dublji sloj kože. Ukoliko ne štitimo svoju kožu od štetnog UV zračenja, to može godinama nakon izlaganja rezultirati tumorom kože (koji je poznatiji kao melanom) jer koža pamti svako nezaštićeno izlaganje suncu. Kako bismo to spriječili, trebamo se mazati i izbjegavati izlaganje suncu upravo onda kada je sunčevo zračenje najjače (od 11 do 17 sati). 

 Zdrava koža je jako važna, baš poput zdravog srca, i zato je nikada nemojte zanemarivati!  Ona je prva koja nas svaki dan štiti od raznih bolesti, stoga svakodnevno brinite o svojoj koži i ne zanemarujte bilo kakve promjene ili ozljede koje na njoj nastanu.

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=16