Volite gledati Dr. Housea?

Datum 08.6.2012. | Tema: Moje tijelo

Imamo lošu vijest za vas. Osim što serija snima svoje posljednje epizode (ali to ste valjda znali?), Dr. House nije tako besprijekoran i bezgrešan.

O čemu se radi?


Jedno novije istraživanje pokazalo je kako se, u većini slučajeva, u američkim TV serijama pružanje prve pomoći ne prikazuje pravilno.

Dr. House (Foto: commons.wikimedia)Za potrebe istraživanja, znanstvenici su proučavali sve epizode triju vrlo gledanih serija medicinske tematike u SAD-u: Uvod u anatomiju, Dr. House i Privatna praksa te posljednjih pet sezona serije Hitna služba. U 327 epizoda dogodilo se ukupno 59 epileptičnih napada, od čega se 51 napad dogodio u bolničkom okruženju. Gotovo sve aktivnosti prve pomoći pružali su "liječnici" i "medicinske sestre". 

Rezultati su pokazali da su se neprikladne prakse, uključujući savladavanje osobe, pokušaje sprječavanja nekontroliranih pokreta ili stavljanja nekog predmeta u usta osobe koja ima napad, dogodile u gotovo 46 posto vremena. Pravilan način pružanja prve pomoći vidljiv je u 29 posto vremena, dok pravilnost izvođenja prve pomoći nije bilo moguće utvrditi u 25 posto vremena.

"Televizijske serije potencijalno su moćan medij za educiranje javnosti o metodama prve pomoći", izjavio je Andrew Moeller, autor ovog istraživanja. "Naši rezultati pokazuju da je gotovo polovicu vremena u televizijskim serijama netočno prikazano pružanje prve pomoći kod epileptičnih napada. Smatramo kako bi ljudi s epilepsijom mogli i trebali kontaktirati televizijsku industriju te tražiti pravilnije konzultacije autora serija sa stručnjacima kako kako bi se ovo stanje promijenilo."

Imamo prijedlog za vas: kada budete gledali seriju, pogledajte što to “liječnici” rade krivo i javite nam!

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=26