Tko je Gazda ritma (vašeg) organizma?

Datum 21.9.2012. | Tema: Moje tijelo

Kao što su zakleti neprijatelji Batman i Jocker, Dinamo i Hajduk, Justin Bieber i Rolling Stonesi (ovo zadnje je šala), u istim neprijateljskim redovima nalaze se i dva, recimo to tako „uređaja“ koji se jednostavno ne podnose! 


Jedan je stanovnik svakog doma u modernom svijetu, a drugi je stanovnik u svakom čovjeku i velikom broju ostatka živog svijeta. Na neki način oboje predstavljaju središte našeg života: bez jednog ne možemo živjeti, a oko drugog se svakodnevno okupljamo.

Iz oba vire „žice“ nužne za njihov rad i mogu raditi neprekidno dok imaju „goriva“. Jedan je podijeljen na komore, a drugi na programe.

Jeste li uspjeli otkriti? Ne još?

Ako još razmišljate, reći ću još samo da je jednom struja „gorivo“, a drugom krv. Sada sigurno znate o kome se radi!

Dakle, dva zakleta neprijatelja su gospodin Televizor i gazda ritma organizma: Srce!

Kako ova usporedba ne bi zvučala samo kao plod moje mašte, prenosim vam i znanstveni dokaz za to.

Istraživači iz Australije prikupljali su podatke o navikama gledanja televizijskog programa kod 11 000 ljudi starijih od 25 godina. Utvrdili su kako gledanje televizije u trajanju od oko šest sati dnevno skraćuje život za oko pet godina! Također, nakon 25. godine svaki sat gledanja televizije više znači i 22 minute kraći očekivani životni vijek.

Zašto je to tako?

Sada se vraćamo na onaj dio o neprijateljstvu između našeg srca i televizora. Kada gledamo televiziju, sjedimo udobno zavaljeni na kauču i najčešće nešto nezdravo grickamo. Nismo fizički aktivni i naše srce, znanstveno dokazano, to ne voli. U takvim uvjetima veća je vjerojatnost da ćemo postati pretili ili razviti neku bolest poput dijabetesa i bolesti krvožilnog sustava.

Kada gledamo televizor, srce se smiruje, kuca sporije, a srce stvarno voli osjetiti navalu krvi kroz svoje komore, ubrzati puls i ostati poduže u tom ritmu. Da se glazbeno izrazim: srce će radije slušati Majke nego Adele, ono jednostavno voli biti u ritmu (uostalom, ono i kuca u ritmu, zar ne?). Kada mu šest sati „puštate“ Adeline pjesme zavaljeni u svom kauču, zamislite samo kako mu je. Kao da vas netko muči šest sati s glazbom koju ne volite. Svi znamo koliko to bolno može biti.

Stoga, budite suosjećaji i obzirni prema svom srcu, ipak ono neprekidno radi za vas, pa i vi njemu možete ponekad priuštiti “glazbu” koju voli.

Naravno da vam ne želim reći da ne smijete gledati televiziju, nego samo upozoriti da pripazite na količinu vremena koju posvećujete njoj ili računalu.

Za početak, iskoristite ove tople jesenske dane i usrećite Gazdu ritma organizma s jednom laganom šetnjom ili partijom nogometa na lokalnom igralištu.

Ako vas treba dodatno motivirati s razlozima boravka u zelenilu pročitajte i naš članak „Nema dosade za ljude aktivne.“

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=31