Kako bestežinsko stanje djeluje na astronaute?

Datum 09.12.2012. | Tema: Vijesti

Astronauti (Foto: NASA)

Astronauti na slici izgledaju poprilično sretno dok se zabavljaju učincima bestežinskog stanja. Dok mi ostali maštamo o tome kako bi tako nešto bilo super zabavno iskusiti, znanstvenici za to vrijeme promišljaju ima li takva zabava kakvih posljedica na ljudska tijela.


Znamo kako je velik broj astronauta proveo više od 365 dana u svemiru, ali to su bile misije koje su se odvijale u nekoliko navrata. Razlog leži u činjenici da znanstvenici još uvijek ne znaju dovoljno o tome kako bestežinsko stanje dugoročno utječe na ljudsko tijelo i mozak. Zbog navedenog razloga, prije putovanja na Mars, znanstvenici moraju ispitati kako se astronauti ponašaju jedni prema drugima u skučenom prostoru kroz duži vremenski period, te kako njihova tijela i mozak reagiraju na takva putovanja.

U tu svrhu, u lipnju 2010. godine napravljen je prvi dio eksperimenta koji obuhvaća simulaciju boravka na Marsu. Šest astronauta provelo je 520 dana u kapsuli veličine 90m2. Bila je to simulacija onoga što bi radili na Marsu. Sljedeća faza je poslati u svemir dvojicu astronauta kako bi se proučili negativni učinci gravitacije na ljudsko tijelo i mozak. Astronauti će na Međunarodnoj svemirskoj postaji provesti jednu cijelu godinu!M. Kornienko i S. Kelly (Foto: NASA)

Znanstvenici su izabrali iskusnog 48-godišnjeg astronauta Scotta Kellyja  i ruskog astronauta 52-godišnjeg Mikhaila Kornienka. No, prije lansiranja u ožujku 2015. godine, astronauti će morati provesti dvije godine u pripremama na zemlji. Kroz cijelo to vrijeme, pažljivo će se motriti njihovo psihofizičko stanje kako bi put u svemir prošao što sretnije.                                           

Za kraj ćemo spomenuti da rekord najdužeg boravka u svemiru pripada ruskom astronautu Valeriu Polyakovu koji je proveo 438 dana na ruskoj svemirskoj postaji Mir. Gospodin Polyakov danas ima 70 godina, a tako dugi boravak nije ostavio traga na njegovom zdravlju. Držimo fige da tako bude i ovoga puta!

                                                                                                                                                               

Izvor:

http://www.dogonews.com/2012/12/7/vet ... pending-a-year-at-the-ISS

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=36