Lijek iz kakice

Datum 31.10.2013. | Tema: Zdravlje i prehrana

Tabletice ( Foto: FreeDigitalPhotos)

Priznajemo ne zvuči baš primamljivo, ali kad saznate o čemu se radi neće biti tako strašno.


Clostridium difficile latinski je naziv bakterije koja voli raditi probleme u probavnom sustavu čovjeka. Uzrok je raznim probavnim smetnjama i proljevu, ali zna biti i puno opasnija. Naime, svake godine uzrokuje smrt čak 14.000 Amerikanaca! Zato je dobra vijest da su znanstvenici uspjeli naći način kako ju pobijediti. I uspjeli su.

Doktor s maskom ( Foto: FreeDigitalPhotos)Uzeli su kakicu zdravih ljudi i iz njih izolirali zdrave bakterije koje kad dođu do probavnog sustava bolesnog čovjeka tamo naprave “reda”, tj. uspostavljaju zdravu ravnotežu mikroorganizama u probavnom sustavu. Ovakav tretman uspio je izliječiti 32 ljudi, pohvalio se znanstvenik Thomas Louie sa Sveučilišta Calgary u Kanadi.

Zdrave bakterije iz kakice „spakirali“ su u tablete i tako je nastao lijek iz kakice! Pri spravljanju tablete važno je imati uzorak kakice zdravih osoba koje su u rodu s bolesnikom. Proces filtritanja i pakiranja dobrih bakterija iz kakice zahtijeva puno truda (i maski za lice, dodajemo Smile).

Pacijenti mogu “pokupiti” infekciju bakterijom C.difficile posebno ako su koristili antiobiotike duže vrijeme. Znamo kako antiobiotici ubijaju bakterije, ali oni ne razlikuju dobre od loših bakterija nego ubijaju i jedne i druge. Kada ubiju i dobre bakterije koje se bore protiv loših bakterija onda te loše bakterije “zavladaju”. Time je narušena zdrava ravnoteža između dobrih i loših bakterija u probavnom sustavu. Kada se ovo dogodi onda u tijelu prevladaju loše bakterije koje uzrokuju bolesti.

Osim naravno, ako imate lijek iz kakice.


Izvor: Student.societyforscience.org

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=48