Taotao pušten u divljinu!

Datum 14.10.2012. | Tema: Vijesti

Veliki panda (Izvor: Wikimedia commons)

Taotao je drugi panda koji je dosada pušten u divljinu. Znanstvenici iz prirodnog rezervata Wolong (Sečuan, Kina) se nadaju da će nove mjere pripremanja na život u divljini uroditi plodom i da Taotao neće završiti kao njegov prethodnik Xiang Xiang koji je uginuo godinu dana nakon puštanja, u bijegu od drugih panda.


Taotao je već od malena odrastao u „poludivljim“ uvjetima. Znanstvenici su ga dvije godine, od samog rođenja, počeli privikavati na neugodnosti na koje može naići u divljini. Tako je Taotao iskusio loše vremenske uvjete, naučio je kako izgledaju i kako se glasaju mogući predatori i jednako važno, preko video filmova naučio je kako izgledaju i kako se ponašaju druge divlje pande.

Zašto su znanstvenici na fotografiji odjeveni kao pande?


Na prvi pogled smiješno, možda i besmisleno, ali zbog ovih se odijela Taotao nije naučio na prisutnost ljudi, a to će mu kasnije uvelike pomoći u preživljavanju. Odijela su čak premazali pandinim izmetom i urinom kako bi prikrili vlastiti miris.

Foto: ReutersRasprostranjenost velikih pandi (Izvor: Wikimedia commons)

Taotao prvi put samostalno odlazi u divljinu (lijevo), prikaz rasprostranjenosti velikih pandi (zeleno obojana područja, desno)

Nekad su ljudi stvarno spremni učiniti svašta za određene stvari. Ali kako i ne bi bili? Pogledajte samo tu pandu, izgleda kao da je plišani medvjedić, a ne stvarna životinja.

Ova vrsta nastala je dugim nizom godina evolucije, a danas je jedna od najugroženijih vrsta. Bilo bi šteta da dozvolimo da samo nestane, zar ne?

Sve najbolje Taotao i sretno!

____________________________

Izvori:

http://www.globalpost.com/dispatches/ ... al-training-goes-wild-vid

http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-china-19920462

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/evolucijasvijeta/article.php?storyid=30