Kako izbjeći napad predatora? Tako da izgledate kao njegov izmet.

Datum 20.10.2012. | Tema: Vijesti

openclipart.org

Jedna vrsta pauka (Celaenia excavata pronašla je (evoluirala) veoma neuobičajen način da ne završi kao obrok svojih najčešćih predatora, ptica. Pauk naime izgleda kao ptičji izmet.

A tko bi pojeo vlastiti izmet?


Premda i u tome nailazimo na izuzetke (kao na primjer kod zečeva koji moraju pojesti vlastiti izmet kako bi uistinu probavili hranu), vlastiti izmet većini životinja obično nije prva stvar na jelovniku.

Ta čudesna mimikrija


Ovaj pauk (karakterističan za područje Australije) aktivan je jedino noću kada si pokušava pribaviti obrok, a tijekom dana nepomično sjedi na listu biljke imitirajući ptičji izmet kako i sam ne bi postao nečiji obrok. Međutim, ptičji izmet nije jedino što ovaj pauk pokušava imitirati. Tijekom noći, dok visi sa lista, pauk proizvodi feromone koji su jako slični seksualnim feromonima moljaca, njegovom najdražem obroku. Misleći da leti prema ženki, moljac završava svoj život u zamci koju mu je pripremio pauk. Prilično podlo kad pomislimo.

Celaenia excavata (Izvor:webcitation.org)Celaenia excavata (Izvor:webcitation.org)

Celaenia excavata (Izvor:rainforest revelations)

Pauk Celaenia excavata

Živi svijet prepun je životinja koje izgledom oponašaju svoj okoliš ili neku drugu (obično otrovnu) vrstu kako bi se sakrili od predatora. Mimikrija (prilagodba vlastitog izgleda u svrhu boljeg preživljavanja) veoma je raširena, a neki primjeri nas jednostavno ostavljaju bez daha. Više o ovoj čudesnoj pojavi pročitajte ovdje ili pogledajte zanimljiv video.______________________________

Izvori:

http://www.webcitation.org/query?url= ... ;date=2009-10-27+00:24:53

http://greennature.com/gallery/spider-pictures/

http://openclipart.org/detail/16809/turd-by-doofi-16809

http://www.ccwild.com/blog/?page_id=1198Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/evolucijasvijeta/article.php?storyid=31