E, to se zove eko-škola!

Datum 13.2.2014. | Tema: Obnovljivi izvori energije

Solarna energija (Foto: FreeDigitalPhotos)

Za ovakvu eko-školu vjerojatno još niste čuli. Ako jeste, onda će vam biti jasno zašto se u ovakvoj školi može trčati i skakati....

Very Happy


Mladi Britanac Laurence Kembell-Cook smislio je način na koji svaka škola može sama sebi stvarati energiju bez ikakvog lošeg utjecaja na okoliš. Radi se o posebnim podnim pločicama. Kako djeca prolaze hodnikom prenose energiju na pločice koje potom tu kinetičku pretvaraju u električnu energiju.Tako škola sama napaja rasvjetu, elektronička pomagala kao što su računala, fotokopirni uređaji, pisači, uređaji za faksiranje, grafoskopi… Ukratko, sve za što je potrebna utičnica. Što je još bolje, kad stanete na pločicu možete vidjeti koliko ste energije stvorili, a škola dobiva i podatke o količini koraka te jačini udara u pločicu.


Pločice su izrađene od gume te nekih recikliranih materijala. Laurence ne želi otkrivati previše detalja o svom izumu no kaže da je drukčiji od nekih drugih načina korištenja kinetičke energije. U Britaniji su ovakve pločice prisutne od 2009. godine, a sada je i jedna škola u New Yorku postavila ovaj koristan sustav prikupljanja energije.

Ludilo, brale...

Pločice su izdržljive tako da ih se može postaviti u domove, ali i na pločnike. Zamislite samo koliko bi se energije uštedjelo, a ljudi bi samo radili što i inače rade – išli na posao, u školu, u šetnju.

No, kod nas ovih pločica još nema pa ne možete reći nastavnicima da trčite po hodnicima kako bi školi uštedjeli energiju. Evo poziva domaćim genijalcima neka smisle nešto slično. I have an idea

Izvor: DogoNews





Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/okolis/article.php?storyid=41