Može li biti tako jednostavno spasiti vrstu?

Datum 21.3.2014. | Tema: Vijesti

Mreža za jastoge (Foto: Flickr)

Glavni lik ove priče je arktički kit (Eubalena glacialis) ugrožena vrsta s manje od 400 jedinki. Glavni razlog malog broja jedinki je, već pretpostavljate, pretjerani lov.

Čak i engleski naziv ove vrste (North Atlantic right whale) znači da je onaj pravi (right) za hvatanje. No, lov je zabranjen, ali se vrsta ne oporavlja... 


Problem su mreže za jastoge i užad kojima se pričvršćuju za bove. Kitovi se upetljaju u njih i utope jer su, kao što znamo, sisavci te im treba zrak.


Rješenje? Vrlo jednostavno – obojiti užad u crveno.


Scott Kraus, vođa istraživanja ovog problema i njegova ekipa pretpostavili su da kitovi ne mogu vidjeti boje kao ljudi, ali mogu razlikovati neke. Tako pronalaze narančasti zooplankton kojim se hrane. Istraživači su provjerili svoju ideju tako što su postavili raznobojne plastične cijevi u zaljev gdje se kitovi hrane. Promatranjem su zaključili kako kitovi ne primjećuju zelene i crne cijevi, ali izbjegavaju crvene i narančaste.

Sljedeći korak na kojem Kraus trenutno radi jest proizvodnja crvene užadi. Novi će se proizvod iskušati uz pomoć ribara u američkoj državi Maine. Iako nitko ne može sa sigurnošću reći da će ovaj pokušaj uspjeti, vrijedno je truda jer se radi o opstanku ove vrste.  Držimo fige!

Do tada, pogledajte kako su hrabri ribari Adrian i Pat spasili život jednom arktičkom kitu oslobodivši ga od dijela mreže u koji se zapetljao:

 

Bravo, momci! Hvala u ime svih nas. Smile

Izvor: DogoNews

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/okolis/article.php?storyid=45