Spas pod staklenim zvonima

Datum 05.6.2014. | Tema: Zaštita okoliša

Mala žličarka (foto: Wikimedia Commons)Tamo gdje ima puno ljudi na malom prostoru nema mjesta za divlje životinje. Jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta, Južna Koreja, odlučila je učiniti nešto za ugrožene vrste na svom području.

 


 

 

Krajem ove godine trebala bi početi izgradnja Nacionalnog istraživačkog centra za ugrožene životinje. Odabrano je jedno od rijetkih područja netaknute prirode, a centar je zamišljen kao niz ogromnih staklenih kupola u kojima će se razmnožavati i othranjivati ugrožene vrste ptica kao što je mala žličarka (Platalea minor), endemična vrsta u Koreji, koje na svijetu ima manje od 2000 jedinki. U posebno prilagođenim kupolama bila bi pripremana za povratak u divljinu.Unutrašnjost velikog staklenika (foto: Flickr)

 

 Više o ugroženim vrstama možeš saznati na ovom linku.

Svoje zgrade dobit će još neki korejski endemi kao što su vrsta ribe Coreobagrus brevicorpus i vrsta žabe Pelophylax plancyi, ali i one koje nisu endemi kao što su kornjače, lisice, risevi i mošusni jelen.

Centar bi imao i prostor za edukaciju posjetitelja o životinjama i očuvanju prirode. Bude li izgradnja išla po planu, bit će završen 2016. Također se planira što veće korištenje obnovljivih izvora energije kako bi maksimalno smanjili utjecaj samog centra na okoliš.

S jedne strane, odlična ideja za spašavanje svega što se spasiti dade. S druge strane, žalosno je što smo došli do točke kada moramo razmnožavati i othranjivati životinje pod staklenim zvonima. Slažeš li se?

 

Izvor: DOGOnews

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/okolis/article.php?storyid=47