Tko kaže da zmajevi ne postoje?

Datum 11.10.2012. | Tema: Životinje

Morski puž Glaucus (foto: EOL)Skupina: mekušci

Način prehrane: mesojed

Duljina: 5-8 centimetara

Rasprostranjenost: tropski dijelovi oceana, osobito uz obale Afrike i Australije.

Znanstveno ime: Glaucus atlanticus

Mene ovo biće neodoljivo podsjeća na malog zmaja. A vas? Na slici zapravo gledate morskog puža golaća! On provodi život plutajući na površini tropskih dijelova oceana, i to okrenut naopačke, što može zahvaliti zračnom mjehuru smještenom u trbuhu. Ljuljuškajući se lagodno na valovima ide kamo god ga struje ili vjetrovi odnesu.


Portugalska galija (foto: Wikimedia)„Ove male, nježne, bezopasne životinje sigurno se hrane grickajući neke sićušne planktonske alge“ pomislila sam. No, bila sam u krivu.

Pužići se hrane velikim, opasnim i otrovnim životinjama, a najčešće i vrlo otrovnom portugalskom galijom (fotografija desno). Lovke ovog zastrašujućeg žarnjaka mogu biti duže od 10 metara, a prekrivene su žarnim stanicama ispunjenim otrovom kojim paraliziraju i ubijaju ribe te druga manja stvorenja. Za ljude otrov (uglavnom) nije smrtonosan, ali ubodi galije su toliko bolni da je sigurno ne želite susresti!

Vratimo se mi na puževe. Naravno, oni ne mogu pojesti životinju toliko veću od sebe, ali se hrane njenim tkivom. Ne samo to, oni neprobavljene žarne stanice pohranjuju u vrhove prstolikih struktura koje strše s njegovog tijela. Tako koncentriraju otrov pa on može biti smrtonosniji nego otrov same portugalske galije, a upotrebljavaju ga da bi se obranili od grabežljivaca.

Morski puž Glaucus (foto: Flickr)Ako ih grabežljivci uopće ugledaju! Naime, mali modri zmajevi odlično su se zakamuflirali. Trbušni dio tijela, okrenut prema nebu je plave boje (naslovna fotografija) koja se stapa s okolnom vodom pa ga je teško uočiti pticama koje kruže iznad mora u potrazi za plijenom. Njihova leđna strana, okrenuta prema morskim dubinama je srebrno sive boje zbog čega ih ribe koje vrebaju iz dubine jako teško vide. (fotografija lijevo)

Treba se znati obraniti u opasnim vodama oceana, a ovaj puž je pravi majstor u tome! 

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/zivisvijet/article.php?storyid=37