Mama, zašto je braco žute boje?

Datum 08.6.2012. | Tema: Moje tijelo

Beba (Foto: commons.wikimedia)Povratak mame iz rodilišta za mnoge od vas  zasigurno je bio uzbudljiv događaj! Dobiti brata ili sestru uistinu nije mala stvar. Nakon par dana slatkog iščekivanja, došao je i taj važan trenutak upoznavanja s novim članom vaše obitelji. „ Jako je mali i sladak“, mislite u sebi, ali tada primjećujete da je braco žute boje.

Ako mama ne zna odgovor na vaše pitanje "zašto je braco žute boje?", mi smo tu da vam pomognemo.


Kada malo dijete raste u maminoj maternici, povezano je pupčanom vrpcom s posteljicom i na taj način dolazi do hranjivih tvari i kisika.

Nije to nimalo lagan posao, pogotovo kada bebina pluća još nisu spremna za taj zadatak. Zato se ovaj mali organizam mora na druge načine snalaziti i doći do kisika. Kako? Povećat će mu se broj stanica u krvi koje prenose kisik, tj. crvenih krvnih stanica ili eritrocita.

To bi značilo da beba dok se razvija u maternici ima jako veliku količinu eritrocita u svojoj krvi, kako bi se opskrbila s onoliko kisika koliko joj treba. Nakon porođaja, kada dijete prvi put udahne, počinje disati vlastitim plućima i prijenos kisika postaje puno lakši. U tom trenutku tijelo novorođenčeta ima višak eritrocita u krvi kojih se nekako mora „riješiti“. Stoga se eritrociti počinju raspadati. Posljedica raspadanja eritrocita u krvi je nastanak tvari koju zovemo bilirubin i ona je žute boje. Mislim da sad već znate odgovor…

Dakle, žuta boja koja nastaje raspadanjem eritrocita uvjetuje žuto lice i tijelo novorođenčadi. Za tjedan ili dva, uspostavi se normalan broj eritrocita u krvi, tako da ne dolazi više do njihovog raspadanja, a to znači da se više ne stvara ni žuta boja.

Tako da zaista nemate razloga za brigu. Smile

Ovaj članak dolazi sa Bioteka
http://www.bioteka.hr

URL za ovaj članak je:
http://www.bioteka.hr/modules/covjek/article.php?storyid=28