Mama, zašto je braco žute boje?
Autor Kristina Duvnjak 08.6.2012. ( 3380 pročitano ) Članci istog autora

Beba (Foto: commons.wikimedia)Povratak mame iz rodilišta za mnoge od vas  zasigurno je bio uzbudljiv događaj! Dobiti brata ili sestru uistinu nije mala stvar. Nakon par dana slatkog iščekivanja, došao je i taj važan trenutak upoznavanja s novim članom vaše obitelji. „ Jako je mali i sladak“, mislite u sebi, ali tada primjećujete da je braco žute boje.

Ako mama ne zna odgovor na vaše pitanje "zašto je braco žute boje?", mi smo tu da vam pomognemo.Kada malo dijete raste u maminoj maternici, povezano je pupčanom vrpcom s posteljicom i na taj način dolazi do hranjivih tvari i kisika.

Nije to nimalo lagan posao, pogotovo kada bebina pluća još nisu spremna za taj zadatak. Zato se ovaj mali organizam mora na druge načine snalaziti i doći do kisika. Kako? Povećat će mu se broj stanica u krvi koje prenose kisik, tj. crvenih krvnih stanica ili eritrocita.

To bi značilo da beba dok se razvija u maternici ima jako veliku količinu eritrocita u svojoj krvi, kako bi se opskrbila s onoliko kisika koliko joj treba. Nakon porođaja, kada dijete prvi put udahne, počinje disati vlastitim plućima i prijenos kisika postaje puno lakši. U tom trenutku tijelo novorođenčeta ima višak eritrocita u krvi kojih se nekako mora „riješiti“. Stoga se eritrociti počinju raspadati. Posljedica raspadanja eritrocita u krvi je nastanak tvari koju zovemo bilirubin i ona je žute boje. Mislim da sad već znate odgovor…

Dakle, žuta boja koja nastaje raspadanjem eritrocita uvjetuje žuto lice i tijelo novorođenčadi. Za tjedan ili dva, uspostavi se normalan broj eritrocita u krvi, tako da ne dolazi više do njihovog raspadanja, a to znači da se više ne stvara ni žuta boja.

Tako da zaista nemate razloga za brigu. Smile

Ocjena: 8.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekološki i etičan način prehrane
12.12.2014. - Iz pogrešaka se (brzo) uči!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema više čišćenja?
30.8.2013. - Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.