Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?
Autor Kristina Duvnjak 30.8.2013. ( 8246 pročitano ) Članci istog autora

Ne budi me mati, pjevali su Novi Fosili (Foto: FreeDigitalPhotos)

Dragi roditelji, uskoro počinju nove školske obveze vaših učenika. Kako bi bili što uspješniji, pročitajte naš članak, naoružajte se argumentima i objasnite svom tinejdžeru zašto navečer mora ugasiti računalo. Dragi tinejdžeri, žao nam je, ali ovo činimo za vaše dobro.Negdje oko početka puberteta nešto se čudno dogodi s našim unutarnjim biološkim satom. Odjednom počinje produljivati svoj “rad” što uzrokuje da je tinejdžerima teško zaspati navečer.  Kada dođe vrijeme za počinak, tijelo ih jednostavno “tjera” da ostanu budni još par sati.

Iako je ova promjena prirodna za ovo razdoblje života mladog čovjeka, kasan odlazak na spavanje može uzrokovati da se biološki sat više ne poklapa s prirodnim ciklusom svjetla i tame, kako je to uobičajeno. Također, na to se onda nadovezuje i problem da je ujutro vrlo teško dići se iz kreveta.  

Premda ova činjenica zvuči kao opravdanje za sve pospane tinejdžere, priča još nije gotova. Kao što možemo resetirati budilicu, tako se i unutarnji sat može resetirati. Zapravo, on se na neki način resetira svaki dan. Kako? Uz  pomoć svjetla koji dopire do naših očiju. Unutarnji sat je jako osjetljiv na jutarnje svjetlo zbog čega je izloženost jutarnjem, plavom svijetlu najbolja za sinkronizaciju unutarnjeg biološkog sata sa zemljinim 24-satnim ciklusom svjetla i tame.

“Ako se ujutro probudite i izađete van, biološki sat u vašem tijelu se također budi”, kaže Mariana Figueiro, znanstvenica sa Instituta Rensselaer Polytechnic u državi New York. To znači da smo budniji kada je vani svjetlo i pospaniji kada je mrak.Narančaste naočale (Foto: Flickr)

Problem nastaje kada djeca koja će uskoro ući u pubertet i ona koja u njemu već jesu, nisu dovoljno izložena jutarnjoj svjetlosti. Djeca su u tom vremenu ili u razredu ili se voze javnim prijevozom do škole. Kako bi dobili dovoljno jutarnjeg svjetla tijekom školske godine, učenici bi trebali imati odmor u školi između 9 i 10h kako bi mogli izaći van. Također, korisno bi bilo provesti i par minuta vani prije nego krenu u školu.

Iz istog razloga zbog kojeg je jutarnje plavo svjetlo korisno u jutarnjim satima, u večernjim satima uzrokuje probleme jer može ometati unutarnji sat. Naime, monitori računala, televizori i druge elektroničke naprave emitiraju plavo svjetlo čime njihovo korištenje u večernjim   satima može primorati učenike da ostanu dokasna budni


Nisu samo korisne na skijanju

Stoga, potrebno je ograničiti korištenje elektroničkih naprava tinejdžerima u večernjim kasnijim satima jer ih ona potiču da ostanu budni, a onda ih čine i pospanijima u jutarnjim satima.

No, kako je ovo ipak portal namijenjen osnovnoškolcima, moramo ovdje pružiti mogućnost kompromisnog razgovora s roditeljima.                    

Dragi osnovnoškolci, postoji trik kojim možete spriječiti djelovanje plavog svjetla u večernjim satima. Nabavite naočale s narančastim staklima jer ona blokiraju prodiranje plavog svjetla u vaše oči.  Ako se usuđujete utirati put novim modnim krikovima, naravno. Rolling Eyes              

                                                                        

Izvor: ScienceNewsforKids

Ocjena: 7.00 (7 glasova) - Ocijeni vijest -

Prethodni članak Sljedeći članak Stranica pripremna za print Pošalji članak prijatelju Napravi pdf od članka


Ostali članci
09.2.2016. - Surfaj sigurno!
07.7.2015. - Spremi klopu - kako djeci osigurati zdravi ekološki i etičan način prehrane
12.12.2014. - Iz pogrešaka se (brzo) uči!
16.4.2014. - Kad je petak nebesko plave boje
20.11.2013. - Trodimenzionalno oko?
13.11.2013. - Tko su najstariji ljudi na svijetu?
31.10.2013. - Lijek iz kakice
22.10.2013. - To je samo šalabahter?!
28.9.2013. - Nema više čišćenja?
30.8.2013. - Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?

Komentari su vlasništvo autora. Bioteka.hr ne odgovara za sadržaj u komentarima.


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.