RSS Feed
(1) 2 »
Zašto je tinejdžerima ujutro teško ustati iz kreveta?
Kristina Duvnjak Objavljeno 30.8.2013. ( 8422 pročitano )

Ne budi me mati, pjevali su Novi Fosili (Foto: FreeDigitalPhotos)

Dragi roditelji, uskoro počinju nove školske obveze vaših učenika. Kako bi bili što uspješniji, pročitajte naš članak, naoružajte se argumentima i objasnite svom tinejdžeru zašto navečer mora ugasiti računalo. Dragi tinejdžeri, žao nam je, ali ovo činimo za vaše dobro.

Ocjena: 7.00 (7 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Tko je Gazda ritma (vašeg) organizma?
Kristina Duvnjak Objavljeno 21.9.2012. ( 3126 pročitano )

Kao što su zakleti neprijatelji Batman i Jocker, Dinamo i Hajduk, Justin Bieber i Rolling Stonesi (ovo zadnje je šala), u istim neprijateljskim redovima nalaze se i dva, recimo to tako „uređaja“ koji se jednostavno ne podnose! 

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zašto zijevamo?
Kristina Duvnjak Objavljeno 12.6.2012. ( 14819 pročitano )

Zijevanje (foto: Flickr)Odgovor na ovo pitanje zapravo još nitko ne zna. Znamo da je zijevanje zarazno i da počinjemo zijevati još dok smo u maternici. Osim naše vrste, zijevaju još neki kralješnjaci, kao što su ptice i ribe, ali fiziološke procese, svrhu i objašnjenje zašto nam je evolucija „dala" zijevanje još uvijek ostaju misterij.

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Mama, zašto je braco žute boje?
Kristina Duvnjak Objavljeno 08.6.2012. ( 3538 pročitano )

Beba (Foto: commons.wikimedia)Povratak mame iz rodilišta za mnoge od vas  zasigurno je bio uzbudljiv događaj! Dobiti brata ili sestru uistinu nije mala stvar. Nakon par dana slatkog iščekivanja, došao je i taj važan trenutak upoznavanja s novim članom vaše obitelji. „ Jako je mali i sladak“, mislite u sebi, ali tada primjećujete da je braco žute boje.

Ako mama ne zna odgovor na vaše pitanje "zašto je braco žute boje?", mi smo tu da vam pomognemo.

Ocjena: 8.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Volite gledati Dr. Housea?
Kristina Duvnjak Objavljeno 08.6.2012. ( 3520 pročitano )

Imamo lošu vijest za vas. Osim što serija snima svoje posljednje epizode (ali to ste valjda znali?), Dr. House nije tako besprijekoran i bezgrešan.

O čemu se radi?

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Kako se bildaju mišići?
Ana Petrak Objavljeno 07.6.2012. ( 11338 pročitano )

Dječak i djevojčica na biciklu (foto: Free Digital Photos)Mišići su motor našeg organizma. Zajedno u timu s kostima, zglobovima i tetivama oni nam omogućuju da se krećemo. Kako mišići rastu kada se vježba i kakvi sve mišići postoje, pročitajte u nastavku!

Ocjena: 0.00 (0 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Što mogu zaključiti iz nalaza svoje krvne pretrage?
Matea Konjević Objavljeno 28.5.2012. ( 529411 pročitano )

Mala doktorica (Foto: Flickr)Sigurno vas je liječnik barem jednom do sada poslao na vađenje krvi i to najvjerojatnije kad se niste osjećali dobro. Kad je vidio nalaz rekao je da se tako osjećate jer vas je napala bakterija ili virus ili je možda uzrok vašem kihanju, temperaturi i umoru alergija. Iako sami ni u kom slučaju ne biste trebali „dijagnosticirati“ bolesti niti posezati za lijekovima bez pomoći roditelja ili stručnjaka, za vas smo pripremili kratka pojašnjenja kompliciranih liječničkih nalaza od koji boli glava!

Ocjena: 9.00 (58 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Svestrane kosti
Ana Petrak Objavljeno 23.5.2012. ( 8407 pročitano )

Rengenska slika podlaktice i šake (Foto: Flickr)Kako bi nam život izgledao da nemamo kosti? Kako bismo stali na noge koje su potpuno mekane? Kako bismo se uspravili kada ne bi bilo kralješnice? O kostima ne razmišljamo puno, znamo da su tu i to je to. Kad razmišljamo o njima, većinom ih doživljavamo kao nežive, poput potpornih stupova na nekoj zgradi. No, kosti su itekako žive.

Ocjena: 10.00 (2 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Zašto je mokraća žute boje?
Martina Mavrović Objavljeno 23.5.2012. ( 19360 pročitano )

Uzorak urina (Foto: commons.wikimedia)Mokraća ili urin je sterilni (u njemu nema bakterija) tekući nusprodukt našeg tijela. Stvara se u bubrezima, sakuplja u mokraćnom mjehuru i izlučuje kroz mokraćovod ili uretru. Najveći dio mokraće čini voda, koja sa sobom odnosi razne otrovne tvari iz tijela. Možemo naći i ureu, molekulu po kojoj je mokraća (urin!) dobila ime. Urea sadrži puno dušika, kojeg je također potrebno iznjeti van iz tijela. Tu još ima i nekih soli i minerala, ali sve su te molekule bezbojne. Što to zapravo daje mokraći njenu prepoznatljivu žutu boju?

Ocjena: 9.00 (4 glasova) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
Može li srce samo kucati?
Kristina Duvnjak Objavljeno 23.5.2012. ( 6649 pročitano )

Horor (Foto: Flickr)

Nakon napornog školskog tjedna, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste umjesto izlaska vikendom odlučili ostati kod kuće na kauču ispred televizora. Već je bilo kasno navečer, još vam se nije baš spavalo, ali na programu nije bilo ništa što vam se činilo vrijedno gledanja. Ipak, prebacujući programe naletjeli ste na najavnu špicu horor-filma. Uz male nedoumice, ipak ste skupili hrabrosti pogledati film, barem početak…

Ocjena: 9.00 (1 glas) - Ocijeni vijest - Više... | Nema komentara
(1) 2 »


Tražilica

Bioteka novi logo

Bioteka - udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti

© sva prava pridržana, 2019.